Éric Drouet (žluté vesty)

Policie Francie

Žluté vesty opět vyrazily do ulic. Došlo na střety s policií, byl i piknik

Tisíce lidí hlásících se k takzvanému hnutí žlutých vest dnes opět vyrazily do ulic Paříže a dalších francouzských měst, aby protestovaly proti politice prezidenta Emmanuela Macrona. Na několika místech se účastníci demonstrací střetli s policií, která zadržela několik desítek lidí. V pořadí už patnáctá protestní sobota podle místních médií patrně zaznamená další pokles počtu účastníků.
Ilustrační foto

V Paříži demonstrovalo 7000 členů žlutých vest, chtěli demisi Macrona

Ve Francii se dnes konal další, v některých městech již desátý sobotní protest žlutých vest, kterého se podle úředního odhadu zúčastnilo přes 80.000 lidí. Zatímco v Paříži byla akce klidnější a bez rekordní účasti, v Toulouse rekord padl a ostřejší střety zažilo Bordeaux. V celé zemi bylo podle agentury AFP zadrženo "několik" desítek osob, přičemž v Paříži přes 40. "Macrone odstup!" volali v metropoli protestující na adresu prezidenta Emmanuela Macrona, pokoušejícího se uklidnit protestující spuštěním celonárodní debaty o problémech země.
Žluté vesty vyjadřují podle průzkumů pocity většiny Francouzů (2.12.2018).

Žluté vesty varují: Défense zasáhne v Paříži a v Bourges

Hnutí žlutých vest, které ve Francii pořádá vždy v sobotu protivládní protesty, na dnešek svolalo příznivce na dvě místa. První shromáždění se má konat v pařížské obchodní čtvrti La Défense, druhé ve středofrancouzském městě Bourges.
Francie

Žluté vesty ruinují Francii. Firmy přichází o tržby

Protivládní protesty, které od poloviny listopadu zachvátily Francii a neobešly se bez násilností, připravily francouzské firmy zhruba o 60 milionů eur (1,5 miliardy Kč) na tržbách. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Akce takzvaných žlutých vest proti vyšší dani z pohonných hmot a dalším reformám prezidenta Emmanuela Macrona nejvíce postihly kamenné obchody, jako je řetězec FNAC Darty, které musely o některých víkendech zavřít.
Ilustrační foto

Hoří motorky i popelnice, policie zasahuje. Ve Francii opět protestovaly Žluté vesty

Stoupenci protestního hnutí takzvaných žlutých vest dnes opět vyrazili do ulic a na silnice francouzských měst, aby demonstrovali proti vládě a politice prezidenta Emmanuela Macrona. Ten jejich počínaní dnes večer označil za útok na republiku. Poklidné demonstrace se v průběhu dne vystupňovaly a odpoledne nespokojenci zapalovali skútry a barikády na pařížském bulváru Saint-Germain a házeli zápalné láhve na policisty na mostech vedoucích přes Seinu. Policie mosty zatarasila a použila slzný plyn, aby demonstrantům zabránila dostat se k budově Národního shromáždění.
Emmanuel Macron

Radikální vůdce žlutých vest je na svobodě, Macron dostal přes facebook co proto

Francouzská policie ve čtvrtek večer propustila z vazby jednoho z radikálních představitelů hnutí takzvaných žlutých vest Érica Droueta, který byl zatčen ve středu v Paříži kvůli organizování neohlášené demonstrace. Drouet podle serveru televize LCI prohlásil, že o zadržení sám usiloval, aby Francouzům ukázal, že nejsou svobodní. Část členů hnutí, které už týdny protestuje proti vládním reformám, zároveň napsalo otevřený dopis prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Varují v něm, že "zajdou dál" a že "zloba se změní v nenávist".
Jean-Baptiste Drouet

Politický boj o „žluté vesty". Bude rebel Éric Drouet novým symbolem revoluční Francie?

Analýza Josefa Brože - Středeční večerní zadržení Érica Droueta, jednoho z mluvčích „žlutých vest", přichází v okamžiku, kdy Élysejský palác jen s obtížemi maskuje kontakty, které udržoval prezident Emmanuel Macron se svým bývalým bodyguardem Alexandrem Benallou, obviněným ze zneužití policejní pravomoci. Opozice přirovnává řidiče Droueta k jeho jmenovci Jeanu-Baptistu Drouetovi, pošťákovi, který zadržel krále Ludvíka XVI. a jeho doprovod na útěku z Paříže do Varennes. Chystá se v sobotu další kolo nepokojů? První dějství roku 2019 začíná...
Francouzská policie

Macronův politický vězeň? Vůdce žlutých vest je ve vazbě, chtěl svrhnout státní instituce

V Paříži je od středy ve vazbě Éric Drouet, jeden z hlavních představitelů protestního hnutí takzvaných žlutých vest. Policie ho zatkla za organizování neohlášené demonstrace. Aktivistův právník označil Drouetovo zadržení za bezdůvodné a svévolné. Z francouzské vlády ale podle místních médií zaznělo, že Drouet porušil zákon, a musí proto čelit důsledkům.

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy