Legionářský vlak

Chrabří legionáři v dobových uniformách

Historie, o které se nemluví: Jak dopadli v novém státě legionáři?

Na účasti dobrovolnický útvarů ve válce na straně Dohodových mocností byl postaven étos nového státu a argumentace na podporu vzniku samostatného Československa. Ale když se po skončení války i ruské anabázi začali vracet legionáři domů, objevily se otázky, jak legionáře odměnit a co s nimi v novém demokratickém státě. Jenomže na tom ani zdaleka nepanovala jednomyslná shoda a legionáři sami měli často vyhraněné politické názory a vlastní představy na podobě a fungování státu, který ne vždy odpovídaly názorům představitelů Československého státu
Je libo poslat dopis? Nechyběl ani poštovní vagón...

Na dejvickém nádraží si Češi mohou prohlédnout legionářský vlak

Ode dneška do 18. listopadu si mohou lidé na dejvickém nádraží v Praze prohlédnout repliku vlaku, kterým se přepravovali českoslovenští legionáři v Rusku za první světové války a po jejím skončení. Ve vagonech takzvaného Legiovlaku čeká na návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a fotografie dokumentující historii československých zahraničních vojsk. Vstup do expozice je zdarma.
Legionářský vlak je k vidění v areálu Masarykova nádraží po čtyři týdny

OBRAZEM: Legionářský vlak přináší další střípky československé historie. Nebyli v něm i vaši příbuzní?

Praha - Unikátní soubor dvanácti dobových vozů, ve kterých putovali po Transsibiřské magistrále naši prapředci, je k vidění do 30. srpna 2016 v areálu vytvářeného Železničního muzea NTM (Masarykovo nádraží). Návštěvníci se mohou seznámit se životem legionářů, prohlédnout si ukázky jejich ešalonů, tedy vlaků, o kterých vypráví například kniha Arnošta Cechmajstra "Námořník Sáša, Soňa a Vlk", vydaná v roce 1936. V sestavě najdeme kovářský, poštovní, krejčovský, sanitní i štábní vagón, prohlédneme si typickou ubytovací jednotku, které legionáři říkali "těpluška". Improvizovaný obrněný vůz nám zase nabídne možnost si prohlédnout dobové zbraně. Vše je doplněno velkým množstvím materiálů a rovněž novinkou v podobě kinosálu Osvětového odboru odbočky Československá národní rady na Rusi. Návštěvníci zde mnohou shlédnout dobové dokumenty a filmy. K dispozici jsou i odborníci, provádějící po dohodě komentované prohlídky, kteří mají k dispozici databázi, takže pokud máte mlhavé povědomí, že někdo z vašich předků bojoval v řadách legionářů na Sibiři, můžete s pomocí posádky vlaku dohledat jeho jméno. Výstava, k níž se dostanete označenou cestou z Hybernské ulice, potrvá do 30. srpna 2016 a je otevřena kromě pondělí každý den od 8:00 do 18:00, o víkendu pak v období 9:00-19:00. Vstup je zdarma.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 14 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 44 minutami

před 44 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy