Jediná námořní bitva československé flotily? Bolševici byli ostudně poraženi

Asi nikoho příliš nepřekvapí, že česká armáda za celou svou historii nesvedla mnoho námořních bitev. Přece jenom k tomu potřebujete přístup k moři a lodě a ani jednoho se nám nikdy nedostávalo. Pár výjimek by se ale našlo, nejznámější z nich je Bitva na Bajkalu během anabáze legionářů.

Velká říjnová revoluce značně zkomplikovala situaci československých legií v Rusku. Najednou se čeští vojáci ocitli uprostřed občanské války v zemi stovky kilometrů od vlasti. A i když jim do situace v Rusku vlastně nic moc nebylo, museli se nějak dostat z Ruska a to nebylo úplně jednoduché. Jedinou šanci představovalo dostat se k moři a k němu vedle cesta jedině přes Sibiř zmítanou boji mezi rudoarmějci a bělogvardějci. Velkou pomoc pro legionáře poněkud překvapivě poskytla náhoda.

Poté co lstí přepadli posádku továrny na výrobu munice a porazili místní rudoarmějce usmálo se na ně štěstí. Místní rolníci se na vítěze bitvy obrátili s tím, že nedaleko kotví loď Sibirjak, která má rozkaz rekvírovat jejich potraviny. Vyřešili by se tím tak hned dva problémy – rolníci by nepřišli o jídlo a legionářům by se loď na Bajkale mohla hodit. Nakonec to nebyla jediná kořist, kterou se československým legiím podařilo získat, získali ještě dvě další lodě a několik tažných člunů, které osadili 100 mm houfnicemi.

Během srpna se ta legionáři pod velením plukovníka Gajdy snažili ovládnout hory kolem Bajkalského jezera. Horské soutěsky byly dobře opevněné a navíc měli Sověti pod kontrolou celé jezero s několika loděmi, které ohrožovaly týl legií. Gajda se proto rozhodl proto využít parníky Sibirjak, Burjat a Fedosia, které legionáři získali při obsazování bajkalských přístavů.  Na ty přimontovali čtyři houfnice a odhodlali se k výsadku do nepřátelského týlu.

Celá akce začala 15. srpna, když československé loďe vypluly z Listvjanky. Dalšího dne legionáři využili počasí a v mlze dopluli až do vzdálenosti 8 km před přístav v Mysové. A i když mlha v tu chvíli opadla a legionáři byli na dohled Mysova, vůbec to nevadilo. Rudoarmějci si totiž mysleli, že jde o lodě, které jim vezou proviant (koneckonců původně opravdu šlo o ruské lodě), což umožnilo Čechoslovákům se přiblížit na 4 km k přístavu. Tehdy Rudí legionářskou lest prohlédli a Ledoborec Bajkal umístěný v přístavu se chystal zahájit palbu. Jenomže ostřílení legionáři byli rychlejší.

Okamžitě zahájili palbu, jak na ledoborec, tak na přístav. Bajkal byl potopen přesnou ranou z vlečné lodi parníku Sibirjak, která zasáhla sklad munice a tak byl ledoborec z boje vyřazen jedinou ranou. Po ostřelování na nádraží propukl v Mysové zmatek, protože museli řešit požáry, které vypukly po zásahu skladu nafty v přístavu. Legionářské loďstvo tak už na žádné další problémy nenarazilo a úkol byl splněn tak se mohli v klidu vrátit do Listvjanky.

Zhruba po půl hodině od začátku bitvy už do Mysové dorazili i obrněný vlak, ze kterého Sověti vyndali děla a začali legionářské lodě ostřelovat, ti však už měli svůj úkol splněný a tak se dalšímu střetu raději vyhnuli. Koneckonců jejich cílem nebylo porazit bolševiky, ale dostat se domů do nově vzniklého Československa.

Související

Válečný veterán Václav Kuchynka (vlevo)

Zemřel válečný veterán Václav Kuchynka (†95), hrdina z východní fronty

V úterý ve věku 95 let zemřel válečný veterán Václav Kuchynka, bojovník z východní fronty a místopředseda Československé obce legionářské. Na twitteru to dnes oznámil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Kuchynka se za druhé světové války zúčastnil například karpatsko-dukelské operace nebo osvobozování Československa. V roce 2017 ho prezident Miloš Zeman povýšil do hodnosti brigádního generála.
Národní divadlo v Praze

Legionáři inspirovali i umělce. Výstava v Národním divadle uzavře oslavy 100. výročí ČSR

Oslavy loňského stého výročí založení Československa uzavírá Národní divadlo výstavou výtvarných děl spojených s československými legiemi. Dnes zahájená výstava v kavárně budovy Nové scény potrvá do konce února a nabízí například pohlednice vydávané pro československé vojáky v Rusku či schémata vývoje československých stejnokrojů v Rusku v letech 1914 až 1920. Výstavu připravilo divadlo v souvislosti s uvedením inscenace Plukovník Švec a ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze.

Více souvisejících

Legionáři bajkalské jezero historie Legionářský vlak

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy