PSOE (španělští socialisté)

Pedro Sánchez

Španělsko na rozcestí aneb tři poznatky z nedávných voleb

Španělský premiér Pedro Sanchéz počtvrté za sebou vyhrál předčasné volby a nyní to vypadá, že by se mu konečně podařilo vytvořit vládní většinu, a to s levicově populistickou Podemos. I tak by se ale vzhledem k rostoucí popularitě krajně pravicové Vox měl mít na pozoru. O třech poznatcích ze Španělska voleb informoval server Politico.eu.
Pedro Sánchez

Ve Španělsku se rýsuje vláda. Socialisté a Unidas Podemos se předběžně dohodli

Španělští vládní socialisté se předběžně dohodli na koaliční vládě s druhou nejsilnější levicovou aliancí Unidas Podemos. Lídři těchto formací Pedro Sánchez a Pablo Iglesias dnes dohodu podepsali před novináři v salonku dolní komory parlamentu. K vládnutí ale budou potřebovat ještě podporu dalších menších stran, z nichž některé už jim ji slíbily.
Vlajky států

Španělé jdou opět k urnám. Kdo bude po neděli sestavovat španělskou vládu?

Občané Španělského království v neděli opět vyrazí k volebním urnám. Volby, které se budou na území Španělska konat 10. listopadu – tedy za dva dny, budou již čtvrtými všeobecnými volbami za poslední čtyři roky. Nedělní hlasování by podle španělského deníku El País mělo být zcela klíčové pro budoucí směřování království, které v současnosti prochází velice turbulentním obdobím, a to nejen kvůli nepokojům v Katalánsku.
Pedro Sánchez

Španělsko jde z krize do krize. Volby opět skončí patem, ukazuje průzkum

Ve Španělsku by po dalších předčasných volbách mohla opět nastat patová situace. Podle průzkumu, který dnes zveřejnil list El País, by většinu v parlamentu nezískala ani levice ani pravice. Krajně pravicová strana Vox by se mohla stát třetím nejsilnějším uskupením v parlamentu. Volby se uskuteční v neděli 10. listopadu.
Španělsko

Již třetí předčasné volby za poslední čtyři roky, ve Španělsku se dnes rozhoduje o složení Cortes generales

Občané Španělského království dnes rozhodují o budoucím složení tzv. Cortes generales, tedy o složení španělského Kongresu poslanců a Senátu. Důvodem pro vypsání již třetích předčasných parlamentních voleb v průběhu uplynulých čtyř let byla porážka socialistické vlády Pedra Sáncheze v polovině února tohoto roku v zásadním hlasování o návrhu vládního rozpočtu.

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 6 minutami

před 8 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy