západonilská horečka

Komáři

Západonilská horečka u českých hranic. Nakazil se muž v Sasku

Německo dnes ohlásilo první případ, kdy se člověk nakazil západonilskou horečkou na německém území po štípnutí infikovaným komárem. Informovala o tom agentura DPA. Až dosud se všichni nemocní nakazili virem při cestování nebo kontaktem s nemocnými zvířaty. Podle odborníků přelomový případ nákazy souvisí se změnami klimatu.
Ilustrační foto

Západonilský virus už řádí i v Německu, nakazil se zvěrolékař

Prvního člověka prokazatelně nakaženého virem západonilské horečky hlásí Německo. Zvěrolékař z Bavorska se pravděpodobně infikoval při ohledání mrtvého puštíka vousatého, druhu velké sovy, informoval dnes podle agentury DPA bavorský Zemský úřad pro zdraví a potravinovou bezpečnost v Erlangenu. Dosud byl vir v Německu prokázán pouze u ptáků.
Ilustrační foto

Západonilský virus? Lidé sotva poznají, že nemoc prodělali. Nemocnice Břeclav opět odebírá krev

Nemocnice Břeclav znovu odebírá krev a plazmu. ČTK to řekl Petr Baťka pověřený vedením nemocnice. Zařízení přerušilo odběry v pondělí poté, co se potvrdil druhý případ západonilské horečky u hospitalizovaného muže. V srpnu v nemocnici zemřela na západonilskou horečku dvaasedmdesátiletá žena. Byla prvním pacientem, který se nakazil v České republice. Stav muže, který se také infikoval v tuzemsku, se zlepšuje. Nemocnice by ho měla v týdnu propustit. Přesný termín ale nezná.
Ilustrační foto

Další Čech nakažen západonilskou horečkou, rizikovým pacientům hrozí i smrt

Testy potvrdily západonilskou horečku u muže, který je hospitalizovaný v Nemocnici Břeclav. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Táňa Svobodová. V nemocnici v srpnu zemřela na západonilskou horečku dvaasedmdesátiletá žena, byla prvním pacientem, který se nemocí prokazatelně nakazil na českém území. Ani nemocný muž podle informací ČTK nepobýval v zahraničí, nakazil se tedy zřejmě také v tuzemsku. Podle Svobodové nemocnice dočasně zastavila odběry krve na transfuzním oddělení.
Komár

Žena nakažená západonilskou horečkou zemřela v Břeclavi

Dvaasedmdesátiletá žena, u níž testy potvrdily západonilskou horečku, zemřela v srpnu v břeclavské nemocnici. Na webu o tom dnes informoval břeclavský Deník, Deníku Rovnost to potvrdil ředitel břeclavské nemocnice Jiří Jurník, píše server. O úmrtí seniorky bez bližšího určení regionu jižní Moravy informovala ve čtvrtek televize Nova. Jde o první případ, kdy je obětí člověk, který se horečkou nenakazil v zahraničí.
Ilustrační foto

V Česku zemřela první pacientka nakažená západonilskou horečkou

První člověk, který se na českém území nakazil západonilskou horečkou, zemřel. Byla to dvaasedmdesátiletá žena, která v inkubační době prokazatelně nebyla v zahraničí, současně měla ale i další vážné chronické problémy, uvedla dnes televize Nova. Informaci o úmrtí televizi potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle hygieniků žena z jižní Moravy zemřela v srpnu v nemocnici.

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy