Západonilská horečka je v Česku. Bude se dál šířit? Epidemiologové to vidí černě

Praha - V Česku se po letech objevila západonilská horečka, kterou přenáší komáři. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě čeká ještě na druhý potvrzující test, první testování ale nákazu potvrdilo. Muž nakažený v Řecku leží v nemocnici v Praze. ČTK to dnes řekla vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená.

Podle Zelené se muž v srpnu vrátil z Řecka a po obtížích byl hospitalizován na infekční klinice Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. "Jeho stav se zhoršil, dostal zánět mozkových blan, byla tam i nějaká přechodná porucha vědomí. Oni nám potom poslali vzorek na vyšetření, konkrétně krev a moč a my jsme z toho potvrdili, že se jedná o západonilskou horečku," uvedla Zelená. Zdravotní ústav už v minulosti několik importovaných případů této horečky potvrdil. Podle Zelené je ale aktuální případ, na nějž upozornila Česká televize, první po několika letech.

"Jsou různé metody testování, ale pokud to chcete mít jako potvrzenou infekci, protože na to se vztahuje i nějaká vyhláška, tak to musí být potvrzeno diagnostikou, kterou vlastně provádíme jenom tady v naší Národní referenční laboratoři," uvedla Zelená.

U aktuálně nakaženého pacienta se prvotní testování provádělo v Praze, do Ostravy se vzorky posílaly na potvrzení. U nemocného se provádí test na průkaz protilátek i přímý průkaz, kdy se přímo prokazuje virus.

"U tohoto pacienta jsme to zatím potvrdili přímým průkazem, protože neutralizační test, který potvrzuje protilátky, trvá dlouho. To je metoda, která trvá týden a nedá se to urychlit. Teď ten test běží a bude se vyhodnocovat až příští týden v úterý, ale přepokládám, že vyjde pozitivní, protože už jsme to potvrdili tím přímým průkazem, který je taky jednoznačný důkaz té infekce," vysvětlila Zelená.

Poukázala na to, že v Česku se zatím objevily jen importované případy, což znamená, že se pacienti nakazili mimo republiku. Podle Zelené je ale virus opakovaně nalézán i v tuzemsku u komárů, ptáků a dokonce i koní.

Epidemiologové tak čekají, kdy se nakazí někdo přímo v tuzemsku. Zelená poukázala na to, že letos je v řadě evropských států, například v Řecku, Itálii, Maďarsku, Srbsku a dalších, abnormální počet případů.

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku. Západonilskou horečkou se v minulosti v roce 2007 na Kypru nakazil i populární herec Pavel Nový. Několik měsíců strávil v rehabilitačním ústavu v Kladrubech, kde se znovu učil chodit.

Související

Komáři

Západonilská horečka u českých hranic. Nakazil se muž v Sasku

Německo dnes ohlásilo první případ, kdy se člověk nakazil západonilskou horečkou na německém území po štípnutí infikovaným komárem. Informovala o tom agentura DPA. Až dosud se všichni nemocní nakazili virem při cestování nebo kontaktem s nemocnými zvířaty. Podle odborníků přelomový případ nákazy souvisí se změnami klimatu.

Více souvisejících

západonilská horečka nemoci

Aktuálně se děje

před 32 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy