Nehorázné, neskutečné, jako v banánové republice. To Babiš udělat nemůže, zuří politici kvůli Murínovi

ANKETA - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) neprodleně zprostí ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína výkonu služby. Zproštění výkonu služby se podle ministerského předsedy teprve musí připravit. Bude podle jeho slov dočasné. Babiš zopakoval, že Murínovo odvolání nenavrhoval. Řadě politiků se ale jeho krok nelíbí. Někteří navíc poukazují na to, že by to bylo protizákonné.

Murín je podle Babiše ohrožením demokracie, jeho chování pokládá za skandální. "Místo aby pomáhal rozkrývat trestnou činnosti policistů, tak ji zakrýval," řekl novinářům při odchodu z jednání výboru.

Podle poslance a místopředsedy ODS Martina Kupky by Babiš jako premiér v demisi takové kroky dělat neměl. „Opakovaně upozorňujeme na to, že zvláště v případech bezpečnostních složek se má vláda bez důvěry chovat zdrženlivě. Je to navíc problematické i po právní stránce,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Kupka.

Na to poukazuje i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Ředitele GIBS lze odvolat jen na základě zákonných podmínek. Nehodnotím práci pana ředitele, je však třeba hájit zákonnost,“ řekl pro EuroZprávy.cz.

„To mě nepřekvapilo. I když to při interpelaci popíral. Dělat by to neměl, je absurdní, že někdo bez důvěry odvolává někoho pro ztrátu důvěry,“ komentovala Babišův krok pro EuroZprávy.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Podle mě je nehorázné a naprosto neskutečné, pokud se trestně stíhaný premiér snaží dostat z postu šéfa GIBS pana Murína, který dohlíží na policii, které ho vyšetřuje. Pan Babiš posunuje ČR na úroveň banánové republiky. Co může být větší důkaz snahy o nastolení autoritářského režimu, nežli podobné kroky. Pan Babiš přesáhl veškeré kompetence,“ řekl pro EuroZprávy.cz europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Trestně stíhaný premiér v demisi v obrovském střetu zájmů by takové kroky dělat neměl. Situace, která v ČR nastala, totiž že vyšetřovaný občan je v pozici, která mu umožňuje zasahovat do orgánu, který dozoruje vyšetřovatele, je bezprecedentní a nebezpečná. Premiér proto nemá žádnou legitimitu k odvolání ředitele Murína. Pozadí jak z nějakého absurdního dramatu tomu navíc dodává fakt, že se tak děje v den, kdy právě kvůli Babičovi stávkují studenti,“ uvedla pro EuroZprávy.cz místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Premiér v demisi, navíc trestně stíhaný, by měl být v podobných krocích velmi zdrženlivý. Policejní inspekce by měla být nezávislá vůči mocenským tlakům,“ vysvětlil pro EuroZprávy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Zatímco právě začíná studentská stávka za dodržování ústavních pravidel, premiér v demisi Andrej Babiš, který předsedá vládě bez důvěry, oznamuje, že vyhodí z funkce šéfa GIBS, který má dohlížet na fungování bezpečnostních složek,“ uvedl na twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle předsedy ODS Petra Fialy by se Babiš  místo personálních výměn měl věnovat jednání o sestavení nové vlády, řekl šéf nejsilnější opoziční strany. „Já jsem přesvědčen, že vláda v demisi nemá dělat žádné personální změny. A už vůbec ne personální změny v bezpečnostních složkách. To vůbec vládě, která nemá důvěru, nepřísluší," řekl Fiala. „Vůbec nejde o osobu pana Murína, to já vůbec neposuzuji. Jenom je nemožné, aby vláda v demisi prováděla zásadní personální změny, vyvíjela na někoho nátlak a dělala něco jiného, než je udržování nezbytného chodu státu," doplnil.

"Úkolem pana premiéra Babiše v tuto chvíli, jak to chápu já, není se vypořádávat s ředitelem Murínem a s dalšími řediteli institucí v České republice. Jeho úkolem je sestavovat většinovou vládu, to je to, co má dělat," řekl Fiala. 

„V ČR začala stávka studentů na obranu ústavních hodnot. Premiér bez důvěry v demisi již stihl studentům odpověď a zprostí služby šéfa GIBS Murína, protože ztratil jeho důvěru. #gibs #VyjdiVen,“ napsal na twitteru lidovec Marian Jurečka. „Jestli chce premiér bez důvěry v demisi Babiš zprostit šéfa GIBS služby, pak by to měl PŘEDEM jasně zdůvodnit a přednést to na schůzi Sněmovny!! Nemůže na něj napřed vytvořit nátlak, pak účelově poslat kontrolu z MF, jejíž výsledky neznáme a chtít ho takto účelově odstranit!“ dodal.

Dnešní jednání Výboru pro bezpečnost ohledně situace v #GIBS byl jeden z mých vrcholných zážitků :-(

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) 15. března 2018

„Studenti jsou v ulicích na obranu ústavních hodnot. Odpovědí premiéra v demisi je okamžité odstavení šéfa GIBS Murína,“ poznamenal někdejší diplomat a jeden z prezidentských kandidátů Pavel Fischer.

Podnikatel a provozovatel Hlídače státu Michal Bláha také upozornil, že Babiš něco takového učinit nemůže. „Babiš oznámil, že šéfa GIBS Murína neprodleně zprostí služby. Dle zákona o GIBS §1 a zák. o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů 361/2003 §42 těžko,“ uvedl na sociálních sítích.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa Andrej Babiš Michal Murín GIBS Martin Kupka (ODS) Pavel Bělobrádek Helena Langšádlová Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová Jiří Pospíšil Marian Jurečka (KDU-ČSL) Pavel Fischer Michal Bláha (EET)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy