Bartoš naznačil, že na obnovu Hřenska půjde až 100 milionů

Na obnovu poničeného veřejného majetku či obnovu infrastruktury cestovního ruchu po požáru v Národním parku České Švýcarsko by mohlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zpočátku vytvořit program v řádu sto milionů korun. Z evropských fondů by se dalo spolufinancovat pořízení speciální letadla uzpůsobeného na hašení. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

MMR už podle Bartoše zpracovává analýzu, jak v Hřensku zmírnit dopady požáru. Možností je vyčlenit finance z programu na pomoc obcím postiženým v loňském roce přírodními katastrofami, především pro obce zasažené lokálními povodněmi na Děčínsku a v Libereckém kraji, na které MMR získalo v letošním rozpočtu navíc 700 milionů korun. "V mém odhadu, když jsem se na to podíval, tak vidím, že zhruba sto milionů by bylo možné na začátek použít," řekl Bartoš.

Finance by mohly pomoci případně poničenému veřejnému majetku a putovat na obnovu infrastruktury v cestovním ruchu. "Máme nástroje aktivní pomoci, i soukromým subjektům. Mám připraveno, jak by program mohl vypadat, ale bude potřeba nejdříve udělat rekognoskaci situace na místě. Teď tam ještě nemá cenu vysílat úředníky, ale až to bude možné, tak k tomu dojde a budeme vědět, jaká je poptávka a program podle toho nastavíme," konstatoval Bartoš.

Ministr dostal i otázku, jestli by se případně dalo z evropských fondů financovat speciální letadlo na hašení. "Ano. Programy evropské komise už přispěly na nákup policejních vrtulníků," řekl Bartoš. Ředitel odboru pro Integrovaný regionální operační program (IROP) Rostislav Mazal dodal: "Byť se to zdá být smělé, tak i na tuto specializovanou techniku evropské fondy jsou."

Mazal řekl, že v minulosti se z evropských fondů spolufinancoval nákup dvou vrtulníků pro policii. V roce 2019 byl pořízen americký vrtulník střední kategorie Bell 412 EPi za 468 milionů korun a z větší části z evropských peněz z Integrovaného operačního programu. Hodně hasičské techniky se pořizuje z peněz Integrovaného záchranného systému právě z programu IROP.

Katalogová cena speciálního letadla na hašení Canadair je 35 milionů eur (859 milionů Kč). Dva takové letouny aktuálně přiletěly znovu na pomoc z Itálie, předtím v Hřensku létaly dva švédské letouny Air Tractor AT-802. Ty byly zkonstruovány zejména pro práce v zemědělství, kromě práškování polí se ale uplatnily i při hašení požárů.

Požár v národním parku hoří třináctý den a oheň zasáhl plochu o velikosti asi 1060 hektarů. Hasičům se ji podařilo do čtvrtka zmenšit asi na 440 hektarů. Na místě je 1000 zasahujících záchranářů, pomáhá také policie a zdravotníci.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) požár lesa u Hřenska (červenec 2022) České Śvýcarsko

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy