Benešová jednala se Zemanem. Nelíbí se jí zprávu Evropské komise o právním státu v ČR

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nepovažuje za přiléhavou zprávu Evropské komise o právním státu v Česku. Chce se kvůli ní setkat s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou, která podle ní čerpala informace pouze od neziskových organizací. Novinářům to řekla po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Benešová zprávu nepovažuje za přiléhavou. "Tady nikdo neusiluje o to, aby se brala soudcům nezávislost, já teda rozhodně ne, já za to naopak tvrdě zaplatila v minulosti," řekla.

Dodala, že s ní kvůli přípravě zprávy, která vyšla koncem září, nikdo nemluvil. "Teď pracuji na tom, abychom se setkali s paní Jourovou a začali jsme komunikovat, protože čerpala svoje poznatky jen z neziskových organizací a byly to pouze dojmy," řekla.

Lány, právě teď! Prezident republiky ?? Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. pic.twitter.com/gSsQ9UoM3q

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) October 14, 2020

Se Zemanem dnes mluvila také o novinkách v justici, rozpočtu ministerstva na příští rok či výběrových řízeních. "S rozpočtem jsem v rámci možností spokojená, že mi zatím neubrali peníze. V podstatě jsem na stejném, je to nějakých 32 miliard a nějaké drobné. Dá se s tím vyjít, ale nemůžeme si výskat," řekl.

Benešová s prezidentem mluvila také o výběrových řízeních v justici, například o výsledku výběru kandidáta na soudce Tribunálu Soudního dvora EU, kterým bude právník David Petrlík. "Pan Petrlík zazářil před komisí a byl logický vítěz, tak jsem prezidenta informovala o jménu, jeho minulosti, že je jazykově vybaven a sype judikáty z rukávu. Tím přesvědčil komisi," řekla.

Související

Více souvisejících

Marie Benešová Věra Jourová evropská komise Miloš Zeman Ministerstvo spravedlnosti Česká republika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy