ČSSD kvůli epidemii posunula sjezd, bude až v dubnu

Vládní ČSSD posunula kvůli epidemii covidu-19 sjezd z původně plánovaného lednového termínu na 9. a 10. dubna příštího roku. Na návrh užšího vedení o tom tento týden v elektronickém hlasování rozhodlo předsednictvo strany, informovala dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Eva Gregorová. ČSSD doufá v to, že pozdější termín umožní, aby se delegáti na sjezd mohli dostavit osobně.

Lednový termín považovalo v současné epidemické situaci grémium ČSSD za nerealizovatelný. Předseda ČSSD Jan Hamáček ve středu ČTK řekl, že se sjezd podobně jako v posledních případech uskuteční v Hradci Králové. ČSSD bude na sjezdu volit své vedení a hodnotit nevydařené výsledky říjnových krajských a senátních voleb.

Předsednictvo ČSSD, které je nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy, se v poslední době kvůli epidemické situaci neschází osobně. O návrhu užšího vedení tak tento týden rozhodovalo elektronicky. "Předsednictvo schválilo posun 42. sjezdu ČSSD na 9. až 10. dubna," uvedla Gregorová. Pro návrh podle ní hlasovalo 33 členů předsednictva, tři byli proti a jeden se zdržel.

ČSSD v letošních senátních volbách neobhájila ani jeden z deseti mandátů a zbyli jí tři senátoři. V krajských volbách pak poprvé od roku 2004 nezvítězila ani v jednom kraji a ztratila většinu zastupitelských mandátů. Proti volbám před čtyřmi lety přišla o 88 zastupitelů a bude jich mít 37.

Po krajských a senátních volbách zmiňovali lídři sociální demokracie sjezd jako místo, kde se bude výsledek voleb hodnotit. Hamáček po volbách řekl, že se vedení strany vzdát nehodlá, protože ji nechce destabilizovat. Obhajovat funkci místopředsedy ČSSD neplánuje v dubnu ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Před týdnem o odkladu sjezdu, který se měl konat poslední listopadový víkend v Brně, rozhodla také KSČM. Sjezd se měl původně uskutečnit v dubnu, i tehdy ho ale zrušila koronavirová opatření. Pro listopadový termín nedostali komunisté předběžný souhlas od brněnské hygieny. Náhradní termín nechtěl předseda strany Vojtěch Filip odhadovat. Po volebním debaklu se nechystá svou funkci obhajovat.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Jan Hamáček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy