Do prosince se opatření nerozvolní, naznačil Blatný. Prymula by vytrval ještě déle

V nedělních televizních diskuzních pořadech se objevili úřadující i bývalý ministr zdravotnictví. Tématem bylo i rozvolňování opatření. Zatímco Jan Blatný připustil, že by se tak mohlo stát posledního listopadového dne, Roman Prymula mluvil o pozdějším datu.

Předchozí šéf resortu Roman Prymula v Partii na stanici CNN Prima News naznačil, že současně platné restrikce je dle jeho názoru záhodno držet alespoň do poloviny následujícího měsíce. Epidemie prý brzdí, je však otázkou, zdali dostatečně intenzivně.

„Pokud by vydržela síla opatření, která máme, pod tisíc nakažených denně se dostaneme kolem 14. prosince,“ nechal se slyšet epidemiolog a varoval před rychlým rozvolňováním opatření. „To bychom se jinak rychle vrátili zpátky na vysoká čísla,“ konstatoval.

Vzhledem k blížícím se Vánocům je velkým tématem otevření obchodů. Současný ministr Jan Blatný v Otázkách Václava Moravce uvedl, že se podle něj neotevřou dříve než 30. listopadu. „Je velmi nepravděpodobné, že bychom se do konce roku dostali do stupně 1 v tabulce systému PES,“ prohlásil ve vysílání ČT.

K jistému uvolnění dojde již v následujícím týdnu. Blatný společně s ministrem školství Robertem Plagou v týdnu oznámil, že žáci prvních a druhých tříd základních škol a všichni žáci speciálních škol se ve středu 18. listopadu vrátí do lavic. I v této věci je Prymula zdrženlivější.

Někdejší ministr zdravotnictví by počkal ještě týden, podle jeho slov by navíc měli být děti a učitelé testování. Blatný si to umí představit u kantorů, naopak u dětí takový postup rozhodně nedoporučí.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný Roman Prymula (epidemiolog) ministerstvo zdravotnictví Obchody Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy