Video Grety šokovalo svět. Z Česka přišla rázná reakce

Vašimi planými řečmi jste mi ukradli moje sny a moje dětství, prohlásila Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg v pondělí v emotivním projevy na klimatické konferenci v New Yorku. Na lídry z desítek krajin světa, kteří se konference zúčastňují, téměř křičela. Její projev se setkal s úspěchem, ale i kritikou.

Thunberg se slzami v očích řekla politikům: „Toto je celé špatně. Já by jsem tu vůbec neměla být. Měla by jsem být ve škole na druhé straně oceánu. Jenže vy se všichni obracíte na nás mladé, abychom vám dali nadeji. Jak si to dovolujete?“ zveřejnil server NBC NEWS ve videu z klimatického summitu.

V České republice se našli obhájci projevu Grety Thunbergové. Senátor Václav Láska, který byl zvolen za Prahu 5 jako nestraník napsal na svém Facebooku: „Upřímně řečeno, kdyby mi bylo 17 let, byl bych ze stavu naší přírody stejně naštvaný, vystresovaný a zděšený, jako je Gréta nebo moje nejstarší dcera. Ale je mi 45. Už se nevysiluji těmito negativními emocemi. Už sice není kam chodit na pstruhy, protože pstruhové potoky mého mládí vyschly. A teď mi vykáceli i ty houbařské ráje. Ale s pokorou přijímám, že já si ještě přírody užil. Většinu svého života. Ale mladým jsme tuhle radost z podstatné části vzali. Oni mají právo být naštvaní. A my máme povinnost zachránit, co se dá.“

Koordinátorka Klimatické koalice Michaela Pixová, vyjádřila k její proslovu stanovisko na svém Facebooku: „Spousta z vás si to ještě nemyslí, ale žijeme v systému který naprosto postrádá jakoukoliv legitimitu. Vítejte na jednosměrném letu směrem "peklo." Pohodlně se usaďte a ještě si rychle zkuste v palubním katalogu koupit stříbrnou brož, nebo 200 letou whisky. A nebo se pokuste s tímhle prohnilým systémem ještě něco udělat. Jde to tak rychle, že to nejspíš smete i ty, kteří s tím teď odmítají cokoliv dělat, nebo mají na vrubu kriminální činnost spočívající v mnohaletém úsilí popírat antropogenní vliv na změnu klimatu. Kolaps ještě stihne zažít i Babiš, zcela určitě Klaus mladší, při troše pevného zdraví i jeho táta. A taky všichni Ódéesáci, Trumpové, Bolsonarové, a další aktéři ekocidy ve jménu soukromého zisku.“

Její projev vyvolal u některých i negativní reakce. Politolog Petr Robejšek se uvedl, že ekologická aktivistka Greta Thunbergová nad sebou ztrácí kontrolu. „Úvodem ke klimatické konferenci v New Yorku dnes Eko-Gréta obvinila celý svět z toho, že chodila za školu a že jí byly vzaty její sny a dětství. Takže nikoliv její rodiče, kteří jí včas nezbrzdili, ani zištní propagandisté, kteří s ní rozjeli svůj eko-byznys, ale my všichni jsme vinní na tom, že Eko-Gréta neměla žádné dětství. Ten kdo viděl její projev v OSN se mnou asi bude souhlasit, že teď je opravdu nejvyšší čas, aby se odebrala do lékařské péče,“ napsal na Facebook.

Související

Více souvisejících

OSN Greta Thunbergová (aktivistka) Petr Robejšek

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 34 minutami

před 39 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy