Hlubučka obviněného v pražské korupční kauze pustili z vazby

Bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček obviněný v korupční kauze Dozimetr kolem pražského dopravního podniku (DPP) dnes vpodvečer opustil vazební věznici v Litoměřicích. ČTK to potvrdil Hlubučkův právní zástupce Lukáš Trojan. Ve vazbě strávil Hlubuček asi dva a půl měsíce.

Kvůli pominutí vazebních důvodů, tedy možnosti ovlivňovat nevyslechnuté svědky, se už v pondělí dostal na svobodu někdejší ekonomický ředitel DPP Matej Augustín, upozornily dnes Seznam Zprávy. V případu jsou vazebně stíháni ještě podnikatelé Michal Redl, Pavel Kos a Zakaría Nemrah.

V kauze je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Podle serveru Novinky.cz a TN.cz, které na propuštění dnes upozornily, Hlubuček opustil věznici krátce před 18:00, při opuštění věznice nechtěl nic komentovat, napsaly Novinky.cz. Dopoledne server informoval, že Hlubučkův advokát jedná se státním zástupcem o nahrazení vazby zárukou. Vpodvečer Trojan ČTK sdělil, že detaily propuštění nebude blíže komentovat.

Obvodní soud pro Prahu 9 v červnu poslal do vazby pět z obviněných, Hlubučka, Redla, Augustina, Kosa a Nemraha. Všichni podali proti rozhodnutí stížnost, Nemrah ji ale později vzal zpět. Pražský městský soud stížnosti zamítl.

Augustín se dostal na svobodu v pondělí, podle serveru Seznam Zprávy pominul důvod, proč byl Augustín kvůli vyšetřování ve vazební věznici. Tedy, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Mužovo propuštění potvrdil serveru jeho advokát Tomáš Gřivna.

Kvůli případu odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti s Redlem v hnutí pozastavil členství. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Před bezpečnostním výborem uvedl, že se setkávali pracovně. Bylo to v době, kdy Mlejnek působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti.

Související

Petr Hlubuček

NCOZ předložila návrh na obžalování 11 osob v kauze Dozimetr

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) předložila návrh na obžalování 11 osob v kauze Dozimetr, která souvisí s korupcí a zneužitím veřejných zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Mezi obžalovanými jsou někteří vlivní politici, manažeři a podnikatelé. Stíhají se mimo jiné za účast v organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků, podplacení a legalizaci výnosů z trestné činnosti.
Petr Hlubuček

Starostové a nezávislí vyloučili Hlubučka z kauzy Dozimetr

Vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vyloučilo bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, uvedl dnes server Seznam Zprávy. Hlubuček patří mezi obviněné v kauze Dozimetr, která se týká korupce v pražském dopravním podniku. Proti vyloučení se může odvolat.

Více souvisejících

Petr Hlubuček (STAN)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy