Jednání Sněmovny bylo bouřlivé. Rozpočet je myšlenková pustina, soudí Piráti

Vládní návrh státního rozpočtu na příští rok nemá podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše žádnou vizi a jde o "myšlenkovou pustinu" a o rozpočet setrvačnosti. Podle šéfa SPD Tomia Okamury obsahuje i škodlivé výdaje, například na inkluzi ve školách.

"Nehlasujeme o rozpočtu na následující rok, ale hlasujeme o tom, zda jsme spokojeni s politikou vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů," řekl Bartoš při dnešním sněmovním schvalování hospodářského plánu.

Poukázal také na to, že rozpočet vychází i ze zákonů, které dosud nebyly schváleny. Zmínil novelu daňového řádu, který mimo jiné prodlužuje splatnost vratek na dani z přidané hodnoty o 15 dnů, a návrh na zavedení digitální daně.

"Stát financuje doslova škodlivé projekty," prohlásil Okamura a vedle inkluze jmenoval také "politické neziskovky" a "solární barony". Návrh rozpočtu podle něho neobsahuje priority SPD ani priority velké části obyvatel, navíc stát podle něho nadále zadlužuje. Vláda předložila rozpočet se 40miliardovým schodkem, tedy stejným, jako byl schválen na letošek.

Hnutí STAN vadí to, že se vláda chová rozpočtově velmi nezodpovědně, řekl Rakušan. Vláda podle něj nevyužila dobu nezpochybnitelného ekonomického růstu k tvorbě rezerv, a naopak je spotřebovává a rozprodává státní nouzové zásoby. "Rozpočet nemá žádnou ambici posouvat naši zemi někam dál," prohlásil Rakušan. Vyčetl vládě také to, že se nesnaží snižovat povinné výdaje rozpočtu nebo že nepřipravila reformu sociálního systému.

TOP 09 není podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové spokojena se schodkem, strukturou rozpočtu ani s jeho prioritami. Některé výdaje jsou podle ní nadhodnocené, jiné podhodnocené. Pekarová Adamová Sněmovnu vyzývala k přijetí návrhů TOP 09 na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, když odrážejí priority vlády.

"Schodek je smutná vizitka hospodaření vlády," uvedl Fiala. Podobu rozpočtu označil za ostudu a neschopnost kabinetu ANO a ČSSD, projídají se podle něho ekonomicky úspěšná léta. Babišovi (ANO), který dopoledne před poslanci rozpočet tři hodiny hájil, Fiala vzkázal, že i po šesti letech ve vládách jen mluví o "jakýchsi plánech" a výsledek nikde.

Babiš udělal ze Sněmovny "žvanírnu"

"Jsem kritizován, že málo vystupuji, tak dnes se to budu snažit dohnat," řekl Babiš hned v úvodu. Poté představoval rozpočet, označil ho za prorůstový a ujistil, že pokud se ekonomický vývoj zhorší, bude stát pumpovat peníze do ekonomiky. Vyzdvihoval úspěchy vlády a její kroky v plánovaných investicích, ve školství, zdravotnictví nebo digitalizaci veřejné správy. V úvodu se věnoval i závěrům auditní zprávy Evropské komise o svém údajném střetu zájmů. Odmítl, že by Česko kvůli tomu muselo vracet do Bruselu jakékoli peníze.

Premiér Babiš s ministryní Schillerovou připravili tak děsivě špatný rozpočet na r. 2020, že jeho projednání teď musí sám premiér Babiš raději obstruovat několika hodinovým projevem. Mele páté přes deváté, nemá to hlavu ani patu, žvaní. Žvanírnu ze Sněmovny tak dělá on sám.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) December 4, 2019

Věnoval se i plánovaným armádním nákupům, výdajům na obranu nebo boji s klimatickou změnou. Hovořil třeba o plánech na zadržování vody v krajině, o odpadovém hospodářství nebo o plánu vysadit miliardy sazenic stromů.

"Premiérův proslov je jak toulavá kamera. Už jsme projeli celou republiku. Snad bude na konci divácká soutěž o hodnotné ceny," komentoval délku projevu na sociálních sítích poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Babiš kritizoval i bývalé vlády vedené ODS. Vytkl jim například, že zavinily prudký nárůst solární energetiky, která si vyžaduje desítky miliard podpory ze státního rozpočtu. "Andrej Babiš ví, že předkládá špatný rozpočet. Tak mu nezbývá nic jiného, než během svého projevu kritizovat minulost. Dělá to tak, jak je zvyklý: používá polopravdy a lži," reagoval na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Ivan Bartoš (Piráti) Tomio Okamura Vláda ČR Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Petr Fiala (ODS) Vít Rakušan (STAN) Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy