Kdo otrávil Bečvu? Gazdík a Ančincová nabízí 100 tisíc za informace o původci havárie

Náměstkyně zlínského hejtmana Hana Ančincová (Piráti) a poslanec Petr Gazdík (STAN) nabídli 100.000 Kč svědkovi, který pomůže odhalit viníka ekologické havárie na Bečvě. Novinářům to dnes v tiskové zprávě sdělil mediální zástupce Pirátů Jaromír Horký. V září řeku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku otrávil kyanid.

Politici jsou připraveni dát peníze ze svých odměn člověku, jehož informace povedou k vyřešení případu. Ančincová vyzvala případného svědka, který má informace o původci neštěstí, aby se nebál kontaktovat policii, případně se obrátil na ni či Gazdíka, ať už osobně, nebo přes e-mail becvuresimeted@gmail.com. "Věřím, že by mu mohl být přidělen rovněž statut utajeného svědka, pokud by k tomu byly splněny podmínky," uvedla.

Ančincová věří, že finanční motivace by mohla vést k dopadení viníka. "Bohužel možný trest pro pachatele považuji za výsměch vzhledem k tomu, jakou spoušť látka zanechala na několika desítkách kilometrů vodního toku. Apeluji na to, aby se v tomto případě důrazně uplatnila legislativa upravující nakládání s chemikáliemi," doplnila Ančincová.

Společně s @HanaAncincova nabízíme stotisícovou odměnu tomu oznamovateli, který přinese v kauze Bečva nové informace a tyto informace povedou k dopadení viníka. Prosím případného oznamovatele, aby nás kontaktoval na e-mail - becvuresimeted@gmail.com pic.twitter.com/gAXt6nSFzE

— Petr Gazdík (@petrgazdik) November 27, 2020

Podle Gazdíka trvá vyšetřování dlouho. "Zároveň je kolem kauzy celá řada pochybností a nejasných otázek, na které ministr životního prostředí (Richard Brabec z ANO) odmítá dát veřejnosti odpovědi. Pak to vzbuzuje oprávněné pocity, že se vše snaží ututlat. Nelíbí se mi, že problémy lidí i krajiny na Zlínsku jsou úředníkům v Praze pořád lhostejné, proto musíme my politici z regionu začít konat a pomoci najít policii viníka, který je za katastrofu na Bečvě zodpovědný. Kdybychom od toho dali ruce pryč, bude se to opakovat a my si naši krajinu likvidovat nenecháme," uvedl Gazdík.

Přímo ve Valašském Meziříčí dnes Brabec jednal se starostou Robertem Stržínkem (ANO), policií, hasiči, rybáři, zástupci České inspekce životního prostředí i Povodí Moravy. "Co se týká kyanidové havárie na Bečvě, sám jsem velmi nespokojený s tím, jak dlouho vyšetřování trvá. Na druhou stranu rozumím tomu, že pro pozdější neprůstřelnost důkazů u soudu je potřeba, aby byly co nejlépe podložené a mohly se o ně orgány činné v trestním řízení opřít, a mám v ně v tomto smyslu plnou důvěru. Nedokážu si představit, že by se viník nenašel, padni komu padni," uvedl ministr.

Ze schůzky také vyplynulo, že by na Bečvě měl být trvalý monitoring kvality vody. V plánu je i vytvoření seznamu všech výpustí do toků a vyjasnění kompetencí složek zasahujících při událostech, jako byla právě ekologická havárie na Bečvě.

Kyanid vypustil do řeky Bečvy neznámý pachatel 20. září, případ stále vyšetřují vsetínští kriminalisté, kteří čekají na výsledky znaleckých posudků. Závažná ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři ze zasažené oblasti více než 40 tun ryb.

Související

Nákladní loď Fremantle Highway postihl požár.

Požár lodi u Nizozemí kvůli elektromobilu: Jeden mrtvý, hrozí ekologická katastrofa

Minulé úterý vzplála u nizozemského pobřeží nákladní loď Fremantle Highway převážející bezmála tři tisíce vozidel. Při tragédii zemřel jeden člověk, dalších několik se zranilo poté, co museli skočit přes palubu kvůli rychle se šířícímu požáru. Nizozemské úřady loď původně směřující do Singapuru po několika dnech hašení odtahují. 
Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Rok od otravy řeky Bečvy. Vyšetřovat vědce, který rozporuje znalecký posudek, je návratem před Listopad, říká Jurečka

Místopředseda sněmovní komise k vyšetřování otravy řeky Bečva Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje za absurdní, že nikdo z orgánů činných v trestním řízení nebere na vědomí provedený experiment od hydrochemika Jakuba Hrušky, kterým vyvrátil znalecký posudek Jiřího Klicpery, podle něhož loni 20. září vodní tok jedovatými kyanidy kontaminovala společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Do podezření se totiž původně dostala chemička Deza z Babišova holdingu Agrofert. „Zaráží mě, že odpovědné instituce se v tak závažné kauze otočí zády k renomovanému vědci a jeho zjištěním se nezabývají. Navíc jej Česká inspekce životního prostředí vyšetřuje za vylití soli do řeky, když pokusem rozporuje znalecký posudek. Takové jednání mně připomíná návrat před Listopad roku 1989,“ říká pro EuroZprávy.cz Jurečka, který odkazuje na pondělní zveřejnění mimořádné zprávy.

Více souvisejících

ekologická havárie Petr Gazdík Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana Richard Brabec (ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy