Koalice Spolu má větší volební potenciál než ANO, ukázal průzkum

Největší volební potenciál před říjnovými sněmovními volbami má podle průzkumu koalice Spolu, sdružující ODS, lidovce a TOP 09. Pokud by jí dali hlas všichni lidé, kteří její volbu v současnosti zvažují, získala by až 31,5 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu firmy Kantar CZ a Data Collect pro Českou televizi. Druhý nejvyšší potenciál má vládní ANO, následované koalicí Pirátů a STAN.

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše má šanci oslovit až 30 procent voličů. Piráti spolu se Starosty by mohli pomýšlet na zisk až 27,5 procenta hlasů.

Na čtvrtém místě je podle průzkumu hnutí SPD s potenciálem 13,5 procenta, pátí jsou sociální demokraté až s deseti procenty. Hnutí Přísaha by mohlo od voličů získat až 9,5 procenta hlasů. Potenciál KSČM je osm procent a Zelených o jeden procentní bod nižší. Společnou kandidátku Trikolory, Svobodných a Soukromníků by mohlo podpořit až 5,5 procenta hlasujících.

Volební potenciál vyjadřuje maximální možný zisk strany či koalice v případě, že by jí u voleb dali hlas všichni voliči, kteří volbu daného subjektu zvažují. Suma potenciálů není sto procent. Volič rozhodující se například mezi dvěma subjekty je započítáván jako potenciální volič obou z nich. Nejde tedy o prognózu výsledků voleb jako v případě volebního modelu.

Data o volebním potenciálu stran sbíraly agentury Kantar a Data Collect od 19. srpna do 3. září. Do průzkumu se zapojilo 3000 lidí.

Sedm politických subjektů s nejvyšším potenciálem a s dlouhodobou podporou v průzkumech veřejného mínění pozve ČT do krajských předvolebních debat. Série 14 diskusí vyvrcholí superdebatou v týdnu před volbami, které jsou naplánované na 8. a 9. října.

Související

Vláda ČR Glosa

Kdy se rozpadne Fialova vláda?

Před dvěma lety by si na to málokdo asi vsadil, nicméně po té době je jedna věc jasná. Vláda Petra Fialy, ač se leckomu nemusí líbit, je mnohem stabilnějším subjektem, než by kdo kdy byl předpokládal. A to přestože spojuje strany pravicové, liberální i středově-levicové. Kdo by to byl řekl...

Více souvisejících

Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Hnutí ANO volby 2021 průzkumy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy