Kulhánkův náměstek si předvolal běloruskou diplomatku kvůli případu Bazanova

Náměstek ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) Jan Kohout si předvolal chargé d'affaires běloruského velvyslanectví v Praze Olgu Filimončikovou. Na schůzce vysvětlil postup při vyhoštění šéfa běloruského fotbalu Uladzimira Bazanova z České republiky. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí. S ohledem na diplomatické zvyklosti nebude obsah jednání blíže komentovat.

Česká policie podle serveru Deník N nařídila šéfovi běloruského fotbalového svazu Bazanovovi opustit Česko. V úterý ho společně s manželkou zadržela na několik hodin cizinecká policie, protože na zápas kvalifikace mistrovství světa fotbalistek v Opavě přijeli bez povolení ke vstupu. Navíc porušili podmínky ministerstva zdravotnictví související s koronavirovou pandemií.

Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Anatol Hlaz ve středu poté, co si Bělorusko předvolalo českého chargé d'affaires Petra Halaxu, mimo jiné uvedl, že Minsk požádal Prahu o náležité vysvětlení a protestuje proti oficiálnímu postupu České republiky.

"Náměstek Jan Kohout si z rozhodnutí ministra Jakuba Kulhánka předvolal chargé d’affaires běloruského velvyslanectví v Praze. Na této schůzce vysvětlil běloruské straně český postup v případu pana Bazanova a důvod, proč musel opustit ČR. Tímto důvodem bylo porušení podmínek vstupu do ČR," uvedl resort.

Kohout zároveň běloruské straně připomněl trvající znepokojení nad vývojem v Bělorusku, které se týká "jak nepřijatelných represí proti obyčejným lidem, opozičním představitelům a nezávislým médiím, tak uměle vyvolané migrační krize na hranicích s EU, za kterou je Bělorusko jednoznačně zodpovědné."

Masové protesty v Bělorusku spustily loni v srpnu prezidentské volby, ve kterých podle oficiálních výsledků opět zvítězil Alexandr Lukašenko. Opozice a některé země považují oznámený výsledek za zmanipulovaný. Policie proti protestujícím tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla.

Evropská unie zároveň viní Lukašenkův autoritářský režim, že svážel k vnější hranici bloku lidi z blízkovýchodních a dalších zemí v odplatě za sankce, které unie uvalila na Minsk kvůli porušování lidských práv, potlačování opozice a zfalšování loňských prezidentských voleb. Lukašenko obvinění odmítá.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Bělorusko

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 34 minutami

před 34 minutami

před 36 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy