Martin Červíček byl zvolen hejtmanem Královéhradeckého kraje, prozradil priority

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje dnes na ustavujícím zasedání zastupitelé zvolili lídra koalice ODS, STAN a Východočeši Martina Červíčka (ODS). Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.

Hradecký kraj v příštích čtyřech letech povede koalice čtyř subjektů - ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů.

"Prvním úkolem pro nové vedení kraje bude revidovat všechny kapitoly rozpočtu, avšak s cílem zachovat co možná nejvyšší míru investic, které souvisí s rozvojem a zaměstnaností kraje," řekl v nominačním projevu Červíček.

Podle něj bude nejdůležitější zvládnout situaci v souvislosti s epidemií koronaviru. "To znamená, že se budeme muset intenzivně věnovat stabilizaci a přípravě na další období především ve zdravotnictví a sociální oblasti. Kromě těchto operativních věcí nás čekají i systémové záležitosti, především s ohledem na ekonomický vývoj, na výpadky příjmů z takzvaných sdílených daní," řekl dnes ČTK Červíček.

Jedním z prvních úkolů nového vedení kraje bude i projednání rozpočtu a možností, které se nabízejí s ohledem na investice. "Chceme udržet rozvoj obcí a kraje, a to bude naprosto klíčová otázka," řekl Červíček.

Gratuluji @Martin_Cervicek, který se stal novým hejtmanem Královéhradeckého kraje. Pracovitý, zodpovědný, poctivý. Takového Martina znám. Jeho zvolení je skvělou zprávou pro kraj i pro ODS.

— Petr Fiala (@P_Fiala) November 2, 2020

Bude mít pět náměstků, minulý hejtman Štěpán měl náměstky čtyři. Prvním statutárním náměstkem pro investice, informační technologie a inovace se stal Pavel Bulíček (Piráti), druhým statutárním náměstkem poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž bude řídit životní prostředí a zemědělství. Náměstkyní hejtmana pro sociální věci, cestovní ruch a kulturu se stala Martina Berdychová (Východočeši) a náměstkem pro finance Rudolf Cogan (STAN). Náměstkem pro školství a sport bude Arnošt Štěpánek (Piráti).

Radním pro dopravu a majetek byl dnes zvolen Václav Řehoř (ODS) a radním pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta (Piráti). Zdravotnictví povede lékař a bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK).

Nová rada kraje má devět členů, po čtyřech koalice ODS, STAN a Východočeši, tři Piráti a po jednom radním má Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. Z devíti radních bude osm uvolněných, tedy placených, a to hejtman, čtyři náměstci a další tři členové rady. Neuvolněným náměstkem bude poslanec Pavel Bělobrádek.

Zastupitelstvo bude mít 12 výborů, stejně jako v minulém období. Placenými předsedy výborů se stali dva, pro dopravu Aleš Dohnal (Piráti) a předseda kontrolního výboru opoziční zastupitel Jaromír Dědeček (ANO).

Krajské zastupitelstvo dnes kvůli pandemii koronaviru jedná v sále zastupitelstva za přísných hygienických podmínek. Dvě zastupitelky se jednání účastní na dálku pomocí internetového videopřenosu.

Ve volbách vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj. Dva mandáty má SPD.

V kraji poslední čtyři roky vládla pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Související

Jan Hamáček

Hamáček nemá informace o uzavírce dalších okresů

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nemá informace, že by se nyní chystala uzavírka dalších okresů. Vláda by se podle něj měla v pondělí zřejmě zabývat jen povinností nosit respirátory v hromadné dopravě a v obchodech, další opatření ministerstvo zdravotnictví nenavrhuje. Hamáček to dnes řekl v České televizi.
Jan Hamáček

Hejtmani požádají vládu o čtrnáctidenní nouzový stav

Všichni hejtmani se dnes dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nouzového stavu. Na twitteru to uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK sdělil, že hejtmani požádají o nouzový stav na 14 dní. Prioritou bude návrat dětí do škol, změny opatření bude vláda s kraji konzultovat. "Je to (nouzový stav) v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi," uvedl Vondrák.

Více souvisejících

Martin Červíček ODS Hejtmani Královéhradecký kraj Jiří Štěpán (hejtman)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

před 30 minutami

před 31 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy