Žaloba na Zemana či alkohol za řídítky. Sněmovnu čeká bouřlivá schůze

Poslanci posoudí příští týden senátní ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy. Budou také hlasovat o předlohách, které jim vrátil Senát. Jde například o krácení odměn placených obecních zastupitelů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu, o zavírání některých obchodů o vybraných svátcích a o možné rozšíření mírné tolerance alkoholu u vodáků i na cyklisty.

Zářijová schůze dolní komory bude pokračovat od úterního odpoledne. Skončit by měla v pátek.

Žalobu na prezidenta by měli poslanci probrat ve čtvrtek, kdy by se ale také měly uskutečnit pravidelné interpelace na členy vlády. Žaloba je založena na tom, že Miloš Zeman podle jejích autorů porušuje svými skutky ústavu. Konkrétně prezidentovi vytýkají osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl tvrzení, že by jeho kroky byly v rozporu s ústavou.

Aby se ústavní žaloba dostala k Ústavnímu soudu, na sněmovním plénu by pro ni musela hlasovat aspoň třípětinová většina, tedy nejméně 120 poslanců. Vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně to není pravděpodobné. Sněmovní ústavně-právní výbor už dřív doporučil, aby jednání pléna bylo veřejné. Senát jednal o žalobě neveřejně, jak stanoví zákon.

Poslanci by se měli vypořádat ještě s osmi z celkem 13 předloh, které jim vrátila horní komora. Některé z nich byly zařazeny už na červnové schůzi, Sněmovna ale rozhodnutí o nich odložila. Stejně postupovala i v červenci a minulý týden stihla hlasovat jen o pěti z nich.

Sněmovna bude rozhodovat například o nové podobě zákona o regulaci prodejní doby ve větších obchodech. Zatímco poslanci chtějí z normy vyjmout velkoobchod, horní komora navrhla zavírání obchodů zrušit úplně. Senát chce zrušit také daň z nabytí nemovitých věcí. Navrhl to v novele, která ve sněmovním znění osvobozuje od daně první prodej bytů i v rodinných domech.

V lékové novele, která mimo jiné umožní úhradu léčebného konopí z pojištění, Senát odmítl snahu poslanců změnit systém distribuce léčiv do lékáren. Sněmovna opětovně posoudí i krácení odměn placených obecních funkcionářů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu. Senátu tuto novelu zamítl.

S předlohami, které vrátil Senát, by se dolní komora měla vypořádat v úterý. Ještě před tím by poslanci měli z iniciativy opoziční ODS debatovat o možném zákazu olova ve střelivu a v rybářské zátěži.

V pátek by mohla Sněmovna schvalovat zákonná pravidla výběru kandidátů do orgánů státních firem, což by mělo omezit takzvané politické trafiky. Ve finále je také úprava o evropském žalobci, do níž chtějí opoziční Piráti vložit změny ve jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců s cílem posílit nezávislost státního zastupitelství. Právní výbor pirátskou iniciativu nepodpořil.

Do závěrečného schvalování by mohla Sněmovna poslat příští týden vládní návrh na zvýšení základního rodičovského příspěvku o 80.000 korun na 300.000 korun. Vyšší rodičovskou by měli podle předlohy dostávat od ledna rodiče novorozenců i dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek zrovna pobírat. Ve druhém čtení je také například novela zákona o právu na digitální služby.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Miloš Zeman prezident čr zákony

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy