Mimořádná schůze Sněmovny: Pobyt zahraničních vojenských lékařů v ČR se projedná v úterý

Sněmovní výbor pro obranu doporučil dnes ráno dolní parlamentní komoře, aby schválila mandát, který umožní práci až 300 zahraničních vojenských lékařů při zvládání epidemie koronaviru v Česku. Na twitteru o tom s poděkováním informoval ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Pobyt vojenských zdravotníků členských států Severoatlantické aliance a Evropské unie v Česku budou poslanci schvalovat v úterý odpoledne. Sejdou se kvůli tomu na svolané mimořádné schůzi. Vláda navrhuje, aby mohlo přicestovat na pomoc s epidemií nového koronaviru až 300 lidí. Mohli by v České republice působit až 90 dnů.

"Výbor pro obranu na mimořádném zasedání dnes ráno doporučil Sněmovně schválení mandátu, který umožní pomoc až 300 zahraničních vojenských lékařů a zdravotníků. Děkuji členům výboru za vstřícné a rychlé jednání," uvedl Metnar k dnešnímu projednání ve výboru.

Výbor pro obranu na mimořádném zasedání dnes ráno doporučil Sněmovně schválení mandátu, který umožní pomoc až 300 zahraničních vojenských lékařů a zdravotníků. Děkuji členům výboru za vstřícné a rychlé jednání. pic.twitter.com/XIj5FIIaSg

— Lubomír Metnar (@metnarl) October 23, 2020

Na řádné schůzi se poslanci nyní scházejí vzhledem k epidemii opět v polovičním počtu. V úterý by to platit nemělo. Ke schválení pobytu cizích vojáků v Česku jsou nutné hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy nejméně 101 z nich. Návrh bude muset projednat příští týden také horní komora.

Působení skupiny armádních lékařů a zdravotníků už nabídly po české žádosti Spojené státy. Tým lékařů Národní gardy má mít 28 členů. Jde o praktické lékaře se zkušenostmi s covidem-19. Dorazit by měli koncem příštího týdne, působit budou ve Vojenské ústřední nemocnici ve Střešovicích, odkud budou povoláváni k úkolům podle pokynů ministerstva zdravotnictví.

Česko nyní vyjednává o možné pomoci zdravotníků i z jiných členských zemí NATO a EU. Zahraniční vojáci budou v případě nasazení v Česku působit beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Lubomír Metnar ministerstvo obrany Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy