Ministerstvo chce zrušit mimořádné zmrazení nájemného bytů

Ministerstvo financí navrhne zrušit mimořádné opatření, kterým vláda 23. dubna zmrazila nájemné bytů. Podle úřadu už nehrozí zneužití postavení pronajímatele. Vyplývá to z návrhu připraveného pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Ministerstvo v něm uvádí, že moratorium se zavádělo s ohledem na sníženou mobilitu obyvatel, omezené možnosti provádění prohlídek a omezené možnosti stěhování v době koronavirové epidemie.

Omezení možnosti stěhování nyní podle ministerstva pominulo. "Již nehrozí ani zneužití silnějšího postavení pronajímatele vůči nájemníkovi, který si nyní může volně vybírat z široké nabídky bytů k pronájmu," zdůvodnil úřad návrh.

Moratorium kritizovala část opozice. Třicítka senátorů v polovině května navrhla Ústavnímu soudu, aby ho jako nepřiměřené zrušil. Autoři podání argumentovali tím, že vládní nařízení je napsáno tak, aby mohlo platit po neomezenou dobu, čímž neúměrně zasahuje do vlastnických práv.

Ministerstvo v návrhu na zrušení moratoria konstatuje, že ačkoliv některá mimořádná opaření proti šíření nemoci nadále platí, skončil už nouzový stav a také už není omezen volný pohyb osob. "Dle informací ministerstva pro místní rozvoj z realitního trhu probíhají opět prohlídky bytů a zvyšuje se počet uzavřených smluv. Oborová sdružení pronajímatelů i nájemníků společně deklarují ministerstvu financí i ministerstvu pro místní rozvoj, že v současné době není v zájmu majitelů domů nájemné zvyšovat, a to ani u nově uzavíraných nájemních smluv," uvádí materiál. Konstatuje také, že ministerstvo pro místní rozvoj se zrušením moratoria souhlasí.

Při zmrazení cen v druhé polovině dubna vláda uvedla, že moratorium bude automaticky ukončeno ke dni, kdy budou zrušena mimořádná opatření. Avizovala současně, že ho případně může ukončit i dříve, pokud to uzná za vhodné. Opatření kabinet přijal v návaznosti na zákon, podle kterého nájemníci bez příjmů nebudou moci dostat výpověď kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dlužné nájemné ale budou muset splatit do konce roku.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?

Více souvisejících

Bydlení nájemné Byty Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy