MZV: Česko chtělo problémy řešit, z Ruska nevidí odezvu

Česko chtělo problémy ve vztazích s Ruskem řešit konzultacemi, ale nevidí na druhé straně odezvu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes označil nynější rusko-české vztahy za zkalené, kontakty s českým vedením se podle něj nyní neplánují.

"Že naše vztahy s Ruskem nevzkvétají, není žádné tajemství. Problémy jsme chtěli řešit vzájemnými konzultacemi, na ruské straně však zatím nevidíme vůli k jejich zahájení," uvedla Štíchová. Česko na počátku května navrhlo Moskvě konzultace k vyřešení vzájemných sporů na základě vzájemné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993. Strany se ale od té doby nedohodly na formátu jednání a vzájemně se obviňovaly z jejich blokování.

Peskov dnes mluvil o špatných vztazích v souvislosti s údajnou špionážní aférou kolem poradce šéfa vesmírné agentury Roskosmos a bývalého novináře Ivana Safronova, kterého podle obhájců ruská kontrarozvědka (FSB) podezírá z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Safronov obvinění odmítl a někteří odpůrci ruského režimu uspořádali na jeho podporu demonstrace. Naznačovali, že skutečným důvodem jeho zadržení byla Safronovova novinářská činnost.

Česko-ruské vztahy pošramotila v posledních letech řada sporů. Bezpečnostní informační služba (BIS) i Vojenské zpravodajství pravidelně varují před ruskou zpravodajskou činností v ČR. Česko letos také vyhostilo dva ruské diplomaty, kteří podle tajných služeb řešili vzájemné spory smyšleným obviněním o hrozbě jedem ricin vůči českým komunálním politikům. Země se přou i o interpretaci řady historických událostí, mimo jiné invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 nebo role takzvaných vlasovců při osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Související

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Opusťte Írán, vyzvala česká diplomacie občany

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek varovalo české občany před cestami do Íránu. Úřad eviduje případy, kdy občané členských států Evropské unie byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. 

Více souvisejících

ministerstvo zahraničí Česká republika Rusko

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy