Návrat Čechů z Wu-chanu? Po evakuaci by byli v karanténě ve Francii

Dva čeští studenti by po případné evakuaci z čínského Wu-chanu mohli zůstat v karanténě ve Francii. O evakuaci kvůli koronaviru Česká republika s Francií jedná. Novinářům to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO) před odletem do Polska. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se česká diplomacie zabývá otázkou, že by stát evakuaci zaplatil. Petříček nezaznamenal požadavek Číny o materiální či jinou pomoc.

V čínském Wu-chanu, z něhož se onemocnění šíří, pobývají čtyři Češi. Dva z nich ve městě žijí dlouhodobě, o evakuaci projevili zájem dva další studenti. S postiženými Čechy jsou zástupci ministerstva podle Petříčka v kontaktu. "Mají od nás doporučení zůstat v tuto chvíli v bytě, nevycházet, pokud to není nezbytně nutné, a snažíme se jim pomoci dostat se zpět," řekl novinářům.

Petříček nezaznamenal požadavek Číny o materiální či jinou pomoc. "Kdyby taková žádost přišla, jsme připraveni zkoordinovat s ministerstvem zdravotnictví a dalšími relevantními orgány možnosti České republiky nabídnout pomoc," řekl. Dodal, že ví o tom, že se Čína poptává, zda je na trhu volný potřebný zdravotnický materiál.

V rámci Evropské unie se podle Petříčka hovořilo o možnosti omezit vydávání schengenských víz. Protože ale Čína informovala o zákazu hromadných zájezdů, velká část žádostí o tato víza podle ministra odpadá. "Takže nebude přikročeno ke kroku, že by Evropská unie jednostranně přestala vydávat schengenská víza," poznamenal.

Zopakoval, že platí doporučení ministerstva zahraničí, aby Češi necestovali do oblastí, kde byla vyhlášena karanténa. Dbát mají zvýšené hygieny, nosit respirační roušky a pokud možno se vyhýbat oblastí s vyšší koncentrací lidí a necestovat hromadnou dopravou.

Ministerstvo zahraničí upozorňuje případné cestovatele do Číny, že čínské úřady uzavřely či omezily dopravu do řady měst provincie Chu-pej. Česká diplomacie proto doporučuje, aby do nich lidé necestovali a zvážili i cestu do ostatních částí této provincie. Pokud se lidé v ohrožených oblastech nacházejí, měli by kontaktovat ambasádu v Pekingu nebo generální konzuláty v Šanghaji, Čcheng-tu nebo Hongkongu. Čína ke dnešku vyhlásila již ve všech čínských provinciích a správních oblastech první stupeň ohrožení veřejného zdraví.

Česká diplomacie zároveň upozornila, že při příletech na mezinárodní letiště jsou v řadě asijských států zaváděna preventivní zdravotní kontroly. Především cestujícím z Číny, ale i z okolních zemí, je plošně měřena teplota. Jednotlivé spoje tak mohou být zpožděny. Lidem, kteří navštívili provincii Chu-pej může být omezen vstup.

Související

Čína, Koronavirus SARS-CoV-2

Americké tajné služby: Neexistují přímé důkazy, že covid-19 začal v laboratoři ve Wu-chanu, oznámila

Americké tajné služby ve svých odtajněných zpravodajských informacích zveřejnily, že nedohledaly žádné přímé důkazy spojující incident ve výzkumném středisku v čínském Wu-chanu s počátkem pandemie covidu-19. Tímto zjištěním americké tajné služby nepotvrdily účast zmíněného výzkumného zařízení na vzniku této globální zdravotní krize, uvádí agentura Reuters..

Více souvisejících

Wu-chan češi Tomáš Petříček Andrej Babiš Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy