ODS navrhuje opatření kvůli ekonomickým dopadům koronaviru

Občanští demokraté chtějí, aby zaměstnanci v domácí karanténě dostávali 100 procent platu. Polovinu by platil zaměstnavatel a druhou polovinu stát. Jednat chtějí také o změnách parametrů ošetřovného, které mohou čerpat rodiče na hlídání školáků vzhledem k uzavření škol kvůli koronaviru. Dávka se pobírá nejdéle devět kalendářních dnů, podle ODS by ale v takovém případě, kdy zasáhl stát, měli rodiče ošetřovné pobírat po celou dobu trvání opatření. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci strany.

Pokud by situace trvala déle a někteří zaměstnanci museli dlouhodobě zůstat doma a pobírali plný plat, mohl by jim vzniknout závazek vůči zaměstnavateli, že by si například v průběhu tří let absenci částečně dopracovali.

Čerpat ošetřovné na hlídaní školáků mohou rodiče dětí do deseti let. Potvrzení jim tentokrát nevystaví lékař, ale přímo škola. Ošetřovné činí 60 procent základu příjmu, člověk ale musí mít nemocenské pojištění. Dávka se pobírá nejdéle devět kalendářních dnů. Podle ODS ale není možné, aby stát nechal od desátého dne rodinu bez příjmu. Samoživitelům a samoživitelkám s potomky do 16 let se vyplácí až 16 dnů.

První místopředseda ODS a šéf poslanců Zbyněk Stanjura také zmínil další možné opatření - posunutí termínu podání daně z příjmů fyzických osob. To už ale ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mezitím ohlásila. Chce posunout termín pro odevzdání daňového přiznání u daně z příjmu a úhradu daně drobným podnikatelům a fyzický osobám o tři měsíce. Dodala, že tak chce ulevit drobným podnikatelům a malým firmám v současné situaci.

ODS také chce, aby ministryně prominula úroky z prodlení či pokuty za opožděné podání daně. Schillerová by také podle ODS mohla zrušit zálohy na daň z příjmů, které se mají platit v polovině března a června. Stanjura zopakoval požadavek ODS na posunutí účinnosti třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb, která se má mimo jiné týkat zdravotníků.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček doplnil, že by se mohla snížit daň z příjmu právnických osob o jeden procentní bod. Vláda by podle něj také měla zvážit zvýšení základní slevy na poplatníka nebo jiným způsobem snížit daňové zatížení fyzických osob. Snížit by se podle něj mohly také povinné odvody zaměstnavatelů za zaměstnance, například snížením příspěvku na aktivní politiku zaměstnanosti. "Z celkových odvodů zaměstnavatelů tvoří 1,2 procenta, navrhujeme jej snížit na polovinu, 0,6 procenta," řekl.

Občanští demokraté řekli, že jejich návrhy nejsou dogmatem, ale chtějí o nich jednat s vládou i dalšími opozičními stranami. ODS kabinet podporuje v preventivních opatřeních, některé státy ale podle ní jdou v ekonomických krocích na pomoc vlastnímu hospodářství dál.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Ekonomika Jan Skopeček (ODS) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy