Odvolaná dozorčí komise Rady ČT hrozí soudem

Odvolaná dozorčí komise Rady České televize (ČT) se brání a tvrdí, že její odvolání se odehrálo bez opory v zákoně. Hrozí proto soudem. Napsal to dnes server Info.cz. Čtyři z pěti odvolaných členů komise se podle webu minulý týden proti rozhodnutí odvolali a pokud se po uplynutí termínu nesjedná náprava, obrátí se na správní soud.

Z textu odvolání, které má Info.cz k dispozici, plyne, že odvolaní členové dozorčí komise považují odvolání za nezákonné především z důvodu nedostatku zákonné pravomoci Rady ČT odvolat svou dozorčí komisi jako celek, a navíc bez odůvodnění. To podle nich mimo jiné znamená, že ho nelze přezkoumat. Podle webu odvolání podal bývalý předseda dozorčí komise Jiří Staněk, dále pak Simona Holubová, Stanislava Hronová a Jiří Stránský.

Rada ČT odvolala pětičlennou dozorčí komisi 11. listopadu. Důvodem podle ní byly vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Odvolání komise navrhla radní Hana Lipovská. Pro návrh hlasovalo deset radních ze 13 přítomných. Zdržel se tehdejší předseda Rady René Kühn a proti hlasovali radní Martin Doktor a Zdeněk Šarapatka.

Kühn následně na pozici předsedy rezignoval a zůstal pouze řadovým členem rady. Novou pětičlennou dozorčí komisi zvolili radní České televize na konci listopadu. V polovině prosince se novým předsedou Rady ČT stal Pavel Matocha. Dozorčí komise je poradním orgánem Rady ČT. Na rozdíl od radních jsou její členové vázáni mlčenlivostí a mohou nahlížet do všech interních materiálů ČT.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize Rada České televize

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 34 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy