Opozice chce podrobné vysvětlení pro nouzový stav. Vláda jedná chaoticky, míní Fiala

Opozice bude ve Sněmovně po vládě požadovat podrobné vysvětlení, proč navrhuje prodloužit nouzový stav kvůli nákaze novým koronavirem. V diskusním pořadu Partie televize Prima to dnes řekli předseda ODS Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Teprve poté je podle nich možné návrh podpořit, ne však na 30 dní.

ODS mluví o možnosti prodloužení o dva týdny, Bartoš zmínil alternativu do konce dubna. Podle opozice přijímá nyní vláda opatření pro boj s nákazou novým koronavirem chaoticky.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes zopakoval, že považuje měsíční prodloužení nouzového stavu za nezbytné. Jinak bude kabinet muset žádat Sněmovnu znovu. Podle ministra mohou být vládní opatření uvolněna i v případě, že by nouzový stav stále trval. Fiala i Bartoš však budou chtít vědět, jaké jsou konkrétní důvody prodloužení nouzového stavu a v jakém případě by měl být zrušen. "Jaké je to číslo, kdy si řekneme, zastavili jsme to?" prohlásil Bartoš.

Podle Fialy vláda přijímá většinu opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví, k čemuž nouzový stav nepotřebuje. Oba zástupci opozice se shodli na tom, že se vláda opakovaně pokouší využít současné situace s nákazou k prosazení svých návrhů. Kabinet také podle nich ignoruje vyjádření opozice a vydává zmatená rozhodnutí, například o tom, jak zmírnit ekonomické dopady současné krize. Fiala dodal, že kabinet selhal v dodávkách ochranných pomůcek a o jejich stavu nemluví pravdu.

Výrok, že hranice budou zavřené 2 roky je nepřijatelný. Potřebujeme jasný plán, co se vláda chystá dělat, kdy bude uvolňovat jednotlivá opatření. @P_Fiala v Partii.

— ODS (@ODScz) April 5, 2020

O žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů do pondělí 11. května budou poslanci diskutovat v úterý. Nouzový stav by jinak skončil o Velikonocích v sobotu 11. dubna. Z vyjádření stranických lídrů vyplývá, že Sněmovna návrh kabinetu neschválí. Mohla by dát přednost čtvrtku 30. dubna. O tomto datu mluví komunisté a připustil ho i premiér Andrej Babiš (ANO).

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Ivan Bartoš (Piráti) Jan Hamáček Vláda ČR Poslanecká sněmovna Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 33 minutami

před 43 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy