Piráti a STAN: Pokud se prokáže účast Ruska ve Vrbětících, mělo by zaplatit

Pokud se prokáže, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stojí Rusko, měla by ruská strana hradit veškeré náklady jednotlivcům i firmám, které jim kvůli tomu vznikly. Na dnešní tiskové konferenci předsedů Pirátů a Starostů to řekl předseda Starostů Vít Rakušan. Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že vláda by měla jako první krok jednoznačně říct, že ruský Rosatom se nebude podílet na výstavbě nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany.

Podle Bartoše se na základě informací z tohoto víkendu ukázalo, že nejde pouze o bezpečnostní riziko, ale o zcela zřetelné ohrožení národní suverenity. "Rozhodně nechceme, aby se Česká republika stala jakousi vstupní branou ruských tajných služeb pro zbytek Evropy,“ prohlásil Rakušan. "Pokud se informace prokážou skutečně jako pravdivé, jako relevantní, tak budeme požadovat i to, aby došlo ke spravedlivé náhradě škody jak pro fyzické, tak právnické osoby," řekl. Připomněl, že incident si vyžádal i dva lidské životy. Česko se podle Rakušana může obrátit na Evropský soud pro lidská práva a upozornit ho na porušení článku 33 Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod

"Ty škody byly obrovské. Protože už jenom co teď stát investoval do sanace okolí, do prověření celého terénu, údajně stálo téměř jednu miliardu korun. A to se bavíme jenom o tom, co už bylo investováno," řekl Rakušan. "Nebavíme se o tom, že tady vznikla škoda na podnikání, na zdraví, že tady vznikla samozřejmě i těm jednotlivým obcím, které pravidelně do rozpočtu musely dávat částky spojené právě se sanací toho celého okolí," popsal. Zástupci několika obcí v okolí Vlachovic, do kterých Vrbětice spadají, dnes zveřejnili takzvanou Vrbětickou výzvu, v níž žádají mimo jiné o řádné odškodnění.

Bartoš a Rakušan dnes také informovali o výsledcích jednání s koalicí Spolu tvořenou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ohledně možnosti předčasných voleb. "My jsme se dnes setkali se zástupci koalice Spolu, která stále upřednostňuje variantu vyslovení nedůvěry vládě, a to nám bylo na této schůzce potvrzeno,“ řekl Bartoš. Tato cesta by ale podle něj posílila moc prezidenta Miloše Zemana. Bude proto jednat s ostatními opozičními stranami i s vládní koalicí o tom, jak si představují další vývoj a zda mají odvahu do předčasných voleb jít.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 48 minutami

před 58 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy