Piráti a Starostové dál chtějí rozpustit Poslaneckou sněmovnu

Piráti a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nadále považují za nejlepší cestu rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby. Možné vyslovení nedůvěry vládě nepovažují za dobře načasované. Předsedové Pirátů Ivan Bartoš a STAN Vít Rakušan to řekli na dnešním briefingu po jednání se zástupci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která vyvolání hlasování o nedůvěře preferuje.

"V této chvíli, kdy naše vláda přistoupila k silnému diplomatickému kroku, bohužel s celkem velkorysou lhůtou na odchod ruských diplomatů z České republiky, nepovažujeme vyslovení prosté nedůvěry vládě za šťastný krok," řekl Rakušan. "Na danou záležitost nemáme s koalicí Spolu shodný názor," dodal. Spolu má v plánu tiskovou konferenci v úterý.

"Neříkáme teď žádné ultimativní stanovisko za nás, ale říkáme, že v této chvíli, kdy ještě na našem území jsou ruští diplomaté, kteří musí opustit zemi, dávat moc do rukou prezidenta Zemana a vyslovit vládě nedůvěru je krokem, který není dobře načasován," doplnil předseda STAN.

Do konce května má Rusko čas na stažení části pracovníků ruského velvyslanectví v Praze poté, co ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) minulý týden rozhodl o zastropování, a tím pádem snížení počtu zaměstnanců podle současného stavu na české ambasádě v Moskvě. Krok je vyústěním diplomatické roztržky mezi zeměmi po odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

Podle Bartoše je reálné stihnout předčasné volby o prázdninách. O záležitosti chce jednat se všemi sněmovními stranami. Jednal už mimo jiné minulý týden krátce s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který měl podle Bartoše přístup "velmi vlažný". Předseda Pirátů se ve středu sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Chce s ním hovořit o případných dalších krocích.

Zeman avizoval, že by v případě vyslovení nedůvěry byl pro to, aby kabinet vládl do voleb v demisi. V neděli v pořadu Partie televize Prima také uvedl, že může, ale také nemusí Sněmovnu rozpustit poté, co se na tom shodne 120 poslanců. Podle ústavního právníka Jana Wintra však má prezident povinnost rozpustit Sněmovnu, pokud usnesení podpoří tři pětiny poslanců, a to bez zbytečného odkladu.

K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy