Policie prověřuje vedení Plzeňského kraje, zda nešířilo covid-19. Dle hejtmana jde o politický boj

Policie prověřuje plzeňského hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) a další lidi z kraje, zda se nedopustili trestného činu šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti. Dostala několik oznámení, že Bernard se pohyboval mezi lidmi, ač měl být v karanténě. Podle ředitele krajské hygienické stanice Michala Bartoše hejtman žádný zákon neporušil.

"Prověřujeme, zda nemohlo dojít ke spáchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti ve vztahu k neznámému pachateli," řekla ČTK policejní mluvčí Martina Korandová.

Bernard za tím vidí politický boj proti sobě. Podle něj jde o kampaň "známých firem", kteří proti němu dlouhodobě vystupují a snaží se o změnu ve vedení kraje.

Hejtman už nebude v krajských volbách kandidovat za ČSSD, s níž se rozešel. ČTK dnes řekl, že se zatím nerozhodl, jestli do nich půjde a za jaký subjekt. "Nikdy bych nevěřil, že někdo zneužije tuto situaci k politickému boji proti mně. Připadá mi to jako špinavá kampaň," řekl ČTK Bernard. Dodal, že se vždy přísně řídil pokyny hygieny a nic neporušil.

Hetjman dodal, že podstoupil čtyři testy na koronavirus. První a třetí byly negativní a druhý pozitivní a na výsledky čtvrtého čeká. První test absolvoval poté, co členka krajské rady Radka Trylčová (ODS) 26. března oznámila, že byla pozitivně testovaná na covid-19. O tři dny později oznámil nákazu náměstek hejtmana Zdeněk Honz (ČSSD). Radní společně jednali naposledy 16. března.

Hejtman uvedl, že mu první test 29. března vyšel negativně a další 3. dubna pozitivně. "Hned jsem si proto nechal udělat další test a včera (v neděli) mi bylo sděleno, že je opět negativní. Proto jsem podstoupil ještě jeden test a na jeho výsledky teď čekám," řekl. Druhý testy si nechal provést, protože po ukončení karantény 29. března měl mírnou svalovou horečku a zvýšenou teplotu 37 stupňů Celsia.

"Z doby, kdy byl (hejtman) v kontaktu s někým, kdo byl posléze prokázán jako pozitivní (Trylčová), tak dodržoval karanténu, lhůty byly v pořádku. Mezitím byl testován a výsledky byly negativní. To, co bylo potom, s tím vůbec nesouvisí," řekl Bartoš. Podle něj se 14 dní karantény počítá od posledního kontaktu s nakaženým člověkem, v tomto případě od 16. března. Hejtman se 29. března dozvěděl, že je negativní a ve stejný den mu podle Bartoše shodou okolností končila regulérní karanténa. "Obrátila se na nás policie. My jí samozřejmě sdělíme veškeré informace. Upřímně řečeno, máme teď ale na starosti úplně jiné věci," řekl.

Po skončení karantény podle Bartoše mohl hejtman vycházet s rouškou nebo s respirátorem. "Jestliže měl pak nějaké problémy a nechal se nabrat znovu a vyšlo to pozitivní, tak od té doby je v karanténě znovu, což je logické," uvedl.

Hejtman uvedl, že byl kvůli jednomu kontaktu s nakaženým člověkem už čtyřikrát na odběru, výsledek čtvrtého by měl znát dnes odpoledne. "A teď se do mě navážejí lidí (z vedení kraje), kteří byli jen jednou," řekl.

Dodal, že se vždy přísně řídil pokyny hygieny a nic neporušil. "Hned, když zjistili, že jsem byl v kontaktu s pozitivním (26. března), tak jsme zalezl do karantény. Pak mě nabrali a byl jsem negativní a 31. března mi znovu povolili nastoupit do práce," uvedl. Poté, co se 3. dubna dozvěděl výsledek pozitivního testu, opět zůstal doma. Tři dny předtím, kdy nebyl v karanténě, řídil úřad. Setkal se zhruba s 12 úředníky, s ředitelem domu pro seniory na Klatovsku a dvěma lidmi z firmy WPA Plzeň.

"Předal jsem to právníkovi, který mi zpracuje další postup, tedy jestli jsou některé věci na veřejnou omluvu. Ale vím, že v politické funkci musím strpět daleko více než běžná osoba," uvedl. Podle hejtmana stejně jako on postupovali všichni radní, kteří se viděli s Radkou Trylčovou.

Neumí si vysvětlit, že během deseti dnů absolvoval tři odběry, z nichž první a třetí jsou negativní a druhý pozitivní. "S pravděpodobností hraničící s jistotou se stala chyba," dodal.

Související

Ivan Bartoš

Piráti by mohli vést Vysočinu i Plzeňský kraj, náročné období čeká Liberecký kraj

Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše jednají o postu hejtmanky pro jedničku své kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Piráti jsou podle průběžných výsledků krajských voleb na Vysočině na druhém místě s více než 13 procenty hlasů, první je ANO s necelými 18,5 procenta hlasů. Bartoš doufá, že se v krajích podaří sestavit funkční koalice, i protože se regiony musí vyrovnávat s následky epidemie covidu-19, řekl novinářům.
Ilustrační foto

Na politickou scénu vstupuje nové hnutí Idealisté.cz. Kritizuje Babiše i opoziční strany

Prosazovat hodnoty svobody, spravedlnosti a solidarity a navázat na dobré tradice dělnického hnutí chce nové levicové hnutí Idealisté.cz, které se dnes představilo novinářům a je personálně propojeno s některými bývalými členy ČSSD. Jeho zástupci chtějí uspět v rámci společných kandidátek v krajích. Hnutí podpořil bývalý plzeňský hejtman Josef Bernard (dříve ČSSD).

Více souvisejících

Josef Bernard (hejtman) Plzeňský kraj Policie ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy