Prezident Zeman je schopen vykonávat úřad, tvrdí Vondráček

Prezident Miloš Zeman je schopen vykonávat úřad hlavy státu. Novinářům to dnes řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který prezidenta navštívil spolu s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem v Ústřední vojenské nemocnici. Samotná hospitalizace není podle Vondráčka důvodem pro převod prezidentových pravomocí.

"Můžu potvrdit, že pan prezident je schopen vykonávat svůj úřad a zajímá se o dění," uvedl Vondráček. Řekl, že je o Zemanově zdravotním stavu informován, nebude o něm ale veřejně mluvit. "Samotná hospitalizace není důvodem pro aktivaci (ústavního) článku 66 a já jsem dneska s panem prezidentem mluvil a rozhodně si myslím, že není namístě tento článek v tuto chvíli použít," zdůraznil předseda Sněmovny.

Zeman dnes v nemocnici podepsat rozhodnutí, kterým svolal stálé zasedání nové Sněmovny na pondělí 8. listopadu. Dokument Vondráčkovi osobně předal. "Měl jsem možnost si s panem prezidentem popovídat. Říkal vtipy, byl pozitivně naladěný. Samozřejmě je nemocný, takže leží na jednotce intenzivní péče," řekl Vondráček, podle kterého šlo o příjemné a lidské setkání.

"Mohu vyvrátit všechny spekulace o tom, že by jeho (Zemanův) stav byl tak vážný, že by nebyl schopen se nějak orientovat. Svůj úkon (podpis rozhodnutí) provedl naprosto jasně," pokračoval Vondráček. Prezident mu podle něj říkal, že sleduje denně monitoring. "Nejvíce ho baví zprávy o tom, že zemřel. Takže humor ho neupustil," podotkl předseda Sněmovny

Vondráček také uvedl, že Zeman potvrdil, že až nebude na běžném nemocničním pokoji, je připraven se ještě v nemocnici setkat s jednotlivými aktéry povolebního vyjednávání.

Se zřejmě dosluhujícím premiérem Andrejem Babišem Babišem se Zeman setkal den po volbách v neděli krátce před převozem do nemocnice, plánované středeční jednání s ministerským předsedou bylo zrušeno. Prezident by se měl sejít také s lídrem koalice Spolu Petrem Fialou (ODS). Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vyjednává o vytvoření většinové vlády s koalicí Pirátů se Starosty. V dolní komoře bude mít pětice těchto stran většinu 108 z 200 hlasů.

Hrad čelí dlouhodobé kritice kvůli informování o prezidentově zdravotním stavu. Na Mynáře se už dříve obrátil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chce vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje Zemanova zdraví. Podle některých politiků by se Parlament měl zabývat tím, zda prezidenta nezbaví pravomocí pro neschopnost zastávat úřad. Podle některých ústavních právníků by ale byl takový postup několik dní po začátku hospitalizace předčasný.

Důvodem Zemanova převozu do Ústřední vojenské nemocnice byly podle jejího ředitele a zároveň prezidentova ošetřujícího lékaře ÚVN Miroslava Zavorala komplikace provázející chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy