Prezident Zeman má dva návrhy na zástupce ombudsmana

Prezident Miloš Zeman dnes navrhl na zástupce ombudsmana právníky Zdeňka Koudelku a Petra Scholze. Oba mají podle něj rozsáhlé zkušenosti a odborné znalosti. Na hradním webu to bez bližších informací uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Návrhy kandidátů na zástupce veřejného ochránce práv po Monice Šimůnkové, která ke konci srpna na tuto funkci rezignovala, Senát přijímá do 7. října.

Podle prezidenta oba kandidáti splňují zákonné předpoklady pro výkon funkce. "S ohledem na širokou a specifickou působnost instituce Veřejného ochránce práv dávají svými rozsáhlými zkušenostmi a odbornými znalostmi záruku, že každý z nich je způsobilý se kvalifikovaně a účinně podílet na výkonu působnosti Veřejného ochránce práv," uvedl Ovčáček.

Koudelka byl v letech 1998 až 2006 poslancem za sociální demokracii. Několikrát se jeho jméno objevilo při úvahách o obsazení funkce ministra spravedlnosti. Mezi roky 2006 až 2011 byl náměstkem tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a od roku 2011 do roku 2013 náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži. V letech 2014 až 2018 působil jako rektor Vysoké školy Karla Engliše. Po odchodu z ČSSD se stal členem hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího. Během epidemie covidu podal k Nejvyššímu správnímu soudu několik žalob, kterými napadal protiepidemická opatření.

Scholz byl vedle zástupce finančního arbitra například také interním ombudsmanem Energetického regulačního úřadu (ERÚ), kde měl za úkol posílit oblast ochrany spotřebitele.

Šimůnková na funkci zástupkyně ombudsmana rezignovala kvůli nesouhlasu s názory veřejného ochránce práv Stanislava Křečka a jeho profesním i lidským přístupem, kterého za jeho postoje kritizoval i Senát. Křeček a Šimůnková měli dlouhodobě rozdílné postoje. Od července jí ombudsman odebral veškerou agendu. Dodatečně to zdůvodnil prodlevami při řešení kauz. Šimůnková to odmítla. Situací se v červenci zabýval také sněmovní petiční výbor. Ve sporu se nepřiklonil k žádné ze stran.

Volbu zástupce ombudsmana musí Sněmovna provést podle zákona o veřejném ochránci práv do 60 dnů od uvolnění této funkce. Vybírá z kandidátů, které navrhnou prezident republiky a Senát. Hlava státu a horní parlamentní komora mohou nominovat po dvou adeptech, návrhy mohou být i shodné.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman ombudsman

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy