Prezident Zeman: Opatření proti koronaviru budou potřeba nejméně měsíc

Prezident Miloš Zeman dnes podpořil postup vicepremiéra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD), který chce stav nouze v ČR prodloužit o měsíc do 11. května. Opozice včetně KSČM, která vládu ANO a ČSSD toleruje, chce prodloužení jen do konce dubna. K tomu se přiklonil i premiér Andrej Babiš (ANO). O prodloužení stavu nouze bude příští týden rozhodovat Sněmovna.

"Je lepší něco přehnat, než něco zanedbat," uvedl Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk. Opatření by podle hlavy státu měla trvat s ohledem na vývoj epidemie ještě "minimálně měsíc nebo měsíc a půl". Hamáčka prezident podpořil podle svých slov i volbou oblečení, protože si vzal červený pulovr. Hamáček si získal v poslední době popularitu díky svému vystupování v červené mikině.

Pan prezident dnes na jednání svého expertního týmu v Lánech podpořil kroky Ústředního krizového štábu pod vedením Jana Hamáčka. pic.twitter.com/nSC18z5hef

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) April 4, 2020

Prezident vyzdvihl Hamáčkovu roli při zajištění dodávek ochranných prostředků z Číny, které by už měla mít všechna potřebná pracoviště. Pokud někde chybí, například v domovech pro seniory, je to podle Zemana chyba distribuce. Prezident ocenil i šití domácích roušek, ty by ale situaci nezachránily. "Počet ušitých roušek je jedna tisícina toho, co potřebujeme," řekl. Respirátory by podle Zemana měli mít potřebnější lidé než státní úředníci, pokud nepracují v rizikovém prostředí.

Zeman podpořil kroky vlády v boji s pandemií i přes přátelskou kritiku, která se týkala například počátečního omezení otevírací doby v restauracích, kterou druhý den následovalo jejich uzavření. Podle Zemana není dobré vládu za přijímaná opatření kritizovat. Nenese vinu ani za nedostatek ochranných prostředků, protože pandemii žádná vláda neočekávala, řekl prezident. K nařízení nosit na veřejnosti roušky uvedl, že při procházkách v lese to není nutné. "Nošením roušky chráníte ty druhé, takže když jdete například na procházku do lesa, tak roušku nepotřebujete," řekl Zeman.

Zrušení cestování za hranice pro turisty pod dobu jednoho roku zdůvodnil Zeman tím, že pokud by byla nákaza do Česka přivlečena ze zemí, kde není zcela vymýcena, znehodnotilo by to práci všech českých odborníků. Léčit ekonomiku před zdravím občanů by bylo to samé, jako zapřahat vůz před koně, uvedl také Zeman.

"Představa, že ekonomiku rozhýbáme tím, že ušetříme na léčbě koronaviru, je naprosto nesmyslná, zrůdná," dodal. Prezident také odmítl dělit lidi na schopné a neschopné práce, což byla praxe v nacistických koncentračních táborech.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jan Hamáček prezident čr Vláda ČR Česká republika hranice Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy