Rafajův nástupce? Hrad prosazuje do čela antimonopolního úřadu Mlsnu

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) by se měl stát náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, píšou Lidové noviny (LN). Podle nich prosazuje Mlsnu do čela antimonopolního úřadu Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice.

Současný šéf ÚOHS Petr Rafaj v poslední době čelí kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. K Rafajovu odvolání už prezidenta vyzvali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prezident se k jejich argumentům nevyjádřil.

Podle LN prosazuje někdejšího předsedu Legislativní rady vlády Mlsnu do čela antimonopolního úřadu prezident. "Chce ho tam Hrad. Je na něm shoda mezi představiteli koalice," řekl deníku nejmenovaný důvěryhodný zdroj. Že je jednačtyřicetiletý Mlsna jen krůček od postu ÚOHS potvrdil LN i člen vlády, který si nepřál být jmenován. Reakci premiéra Babiše ani ministra vnitra Hamáčka se deníku nepodařilo získat.

Rafaj stojí v čele ÚOHS druhé období, šestiletý mandát mu vyprší v červenci příštího roku a podle zákona už potřetí být jmenován nemůže. V poslední době čelí kritice například kvůli tomu, jak ÚOHS postupoval v případě tendru na nový mýtný systém. Loni v březnu kvůli tomu zasahovala na úřadu policie. K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký či Liberecký kraj.

Rafaje by mohl z čela úřadu odvolat prezident republiky na návrh vlády, ovšem jen tehdy, pokud nevykonává funkci po dobu delší než šest měsíců, narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce či nezávislost a nestrannost úřadu.

O návrhu na Rafajovo odvolání jednali Babiš a Hamáček na schůzce s prezidentem počátkem září. Zeman se posléze s Rafajem sešel, výsledek schůzky ale Hrad nekomentoval. Premiér Babiš v neděli na otázku České televize uvedl, že věří, že prezident návrhu vyhoví. "Nechme to na to úterý, já myslím, že to bude lepší," dodal Babiš.

Opoziční strany možný nástup Mlsny na ÚOHS hodnotí kladně

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura řekl, že ODS k odvolání Rafaje vyzývala už loni v březnu. Jeho konec je podle něho tím klíčovým, až poté je na místě řešit, co bude dál. "Pan Mlsna je dlouholetý státní úředník, já s ním byl členem stejné vlády," připomněl bývalý ministr dopravy z vlády Petra Nečase (ODS). Mlsna podle Stanjury dokázal svou zdatnost v několika volebních obdobích.

Piráti požadují, aby s uskutečnilo otevřené výběrové řízení jako nedávno v případě Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), řekl šéf jejich poslanců Jakub Michálek. V zájmu kvalitní veřejné správy by měl úřad vést nejlepší uchazeč z tohoto řízení, dodal. "Situace kolem Rafaje podle Michálka vypadá tak, že dostal čas zamést stopy, než v čele ÚOHS skončí," uvedl.

Místopředseda SPD Radim Fiala řekl, že na hodnocení nového šéfa ÚOHS bude čas až ve chvíli, kdy za sebou bude mít nějakou práci. "Chtěli bychom, aby výměna proběhla a šéfem ÚOHS se stal někdo, kdo se vyzná v právu, legislativních normách, bude nestranný a svou práci bude dělat přesně podle zákona," dodal.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové bude dobře, pokud Rafaj úřad dál nepovede. "Je okolo něj nespočet pochybností a je zapleten do celé řady kauz," uvedl. Právě u ÚOHS je přitom důvěryhodnost klíčová, dodala. Rafaj v poslední době čelí kritice například kvůli tomu, jak úřad postupoval u tendru na nový mýtný systém. Loni v březnu kvůli tomu zasahovala na ÚOHS policie. Adamová chce prosadit, aby do budoucna úřad nevedl jeden člověk, ale kolegium.

Předseda STAN Vít Rakušan řekl, že Mlsna je zkušený úředník. "Prošel celou řadu nejrůznějších vlád na postu náměstka, je to člověk, který by to jistě zvládl," uvedl. Rafajův možný konec uvítal, protekce a netransparentnost na ÚOHS pod jeho vedením je podle Rakušana "do nebe volající".

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka řekl, že Mlsna je velmi dobrý legislativec a náměstek. "Jako jméno hozené do placu by to bylo dobré," uvedl. Předseda KSČM Vojtěch Filip podotkl, že případným přechodem Mlsny na antimonopolní úřad přijde o výrazného úředníka ministerstvo vnitra a je třeba zaměřit se na výběr jeho nástupce tam.

Jedenačtyřicetiletý právník Petr Mlsna, který by se mohl stát Rafajovým nástupcem, je v současnosti náměstkem ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy. V minulosti působil jako předseda Legislativní rady vlády ČR, ministr bez portfeje či náměstek místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (Věci veřejné, později LIDEM).

Související

Vrtulník, ilustrační foto

Předseda ÚOHS potvrdil pokutu půl miliardy za armádní tendr na vrtulníky

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna potvrdil pokutu 550 milionů korun pro ministerstvo obrany za tendr na armádní vrtulníky. Ministerstvo je za 17 miliard koupilo od firmy Bell. Pokuta je pravomocná a ministerstvo ji musí zaplatit, uvedl úřad v tiskové zprávě. Stanovisko ministerstva ČTK zjišťuje.
Jana Černochová (ODS) Rozhovor

Armádu trápí pokuta i absence miliard. Premiér se vyhýbá zodpovědnosti, říká Černochová

ROZHOVOR - Půlmiliardovou pokutu, kterou ministerstvo obrany dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby při zakázce na armádní vrtulníky pořízené za 17 miliard korun od americké firmy Bell, považuje poslankyně ODS Jana Černochová za obrovské selhání resortu. „Vyzývám premiéra Andreje Babiše, aby se bezodkladně začal zabývat personální situací na ministerstvu obrany a z pochybení vyvodil odpovídající důsledky. Pane premiére, tímto se nedá promlčet,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jana Černochová. Předsedkyni Sněmovního výboru pro obranu vadí, že ministerský předseda doposud nevrátil armádě deset miliard korun. „Vyhýbá se zodpovědnosti jako kluk, který rozbil okno u sousedova skleníku.“

Více souvisejících

Petr Mlsna ÚOHS Petr Rafaj (předseda ÚOHS) Miloš Zeman prezident čr Markéta Pekarová Adamová Vít Rakušan (STAN) Jan Chvojka (ČSSD) Zbyněk Stanjura

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy