Senát odmítl nákupy respirátorů bez tendru

Senát dnes odmítl pro nadbytečnost poslaneckou novelu, která by měla umožnit Správě státních hmotných rezerv (SSHR) nákup prostředků proti koronaviru bez zadávacího řízení. Předloha se tak vrátí do Sněmovny, která má možnost veto horní komory přehlasovat.

Novelu předložili poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Zdůvodnili ji potřebou operativně doplnit zásoby Správy státních hmotných rezerv. Výjimka by podle předlohy měla platit jen šest měsíců po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů.

Vláda zaujala k návrhu neutrální stanovisko. Vyjádřila v něm pochybnosti ohledně nezbytnosti navrhované změny. Podle vlády už řešenou situaci pokrývají výjimky v zákoně o zadávání veřejných zakázek. Na to poukazovali i kritici novely z řad senátorů. Novela by podle některých z nich umožnila SSHR koupit prakticky cokoli bez možnosti kontroly.

Část senátorů proto doporučila výběr dodavatele prostředků souvisejících s epidemií bez zadávacího řízení podmínit souhlasem vlády. Chtěli by také vyloučit uchazeče, kteří se podobným dodávkám dříve nevěnovali, nedoložili by dostatečně vlastnickou strukturu a byli by ve střetu zájmů.

V únoru vzbudil pochybnosti výběr dodavatele antigenních testů pro školáky, jímž se stala firma Tardigrad International Consulting. Výběrová komise z tendru vyřadila společnost Chironax, která předložila lepší cenu. Stalo se tak podle ministerstva vnitra kvůli varování BIS, že je firma napojena na stíhané osoby.

Senátní hospodářský výbor chtěl ze zákona odstranit nedávno vložené pasáže, podle nichž zadavatelé veřejných zakázek musí dodržovat zásady sociálně a environmentálně odpovědného zadávání a inovací.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 30 minutami

před 35 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy