Skladovací haly politika Bendy (ČSSD) budou, rozhodl úřad navzdory stovkám námitek

Krajský úřad Ústeckého kraje schválil výstavbu šesti železobetonových hal politika Petra Bendy v blízkosti obcí Modlany a Rtyně nad Bílinou na Teplicku. Přestože v rámci posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) přišlo k záměru více než 1400 nesouhlasných vyjádření, vydal úřad závazné souhlasné stanovisko k řízení EIA platné příštích sedm let. Petr Benda je čtvrtý na kandidátce ČSSD v krajských volbách.

"Byly vypořádány všechny připomínky a od zpracovatele posudku bylo navrženo souhlasné stanovisko. Proto jsme ho převzali," řekla serveru iDNES Monika Zeman, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu. "Je to rozhodnutí úřadu, a pokud si dobře pamatuji, rada Ústeckého kraje k tomu doporučení nedala," uvedl k rozhodnutí hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Úřad zároveň stanovil 21 podmínek, které musí být dodrženy.

"Zvážíme, jestli jsou nějaké právní možnosti se proti tomu bránit. Tolik podmínek v podobných areálech v České republice nikdy stanoveno nebylo," řekl Jan Benda, člen představenstva PH-Real a bratr Petra Bendy.

"Určitě budeme dál bojovat za to, aby tu ty haly nestály. Nechceme je tady. Ještě to není konečná," řekl serveru předseda spolku Periferní vidění Roman Čech. Proti uvedenému záměru bojuje od roku 2017, stejně jako obce Modlany a Rtyně nad Bílinou, jejichž katastrálních území se výstavba hal na zelené louce v blízkosti přivaděče k dálnici D8 dotýká.

Čech považuje za zarážející, že krajský úřad vydal souhlasné stanovisko den před krajskými volbami. "Bratr je v politice dlouho a absolutně vylučuji jakoukoliv souvislost s tímto záměrem. Tohle ani není politická věc, vždyť rozhodují orgány státní správy v přenesené působnosti," odmítl souvislost Jan Benda.

Na území o rozloze 326.021 metrů čtverečních chce investor postavit šest objektů pro skladování a lehkou výrobu. Haly mají mít univerzální podobu, aby v nich případně bylo možné výrobu rychle změnit. Podle zveřejněné dokumentace se mají v objektech vyrábět antény a příslušenství pro bezdrátová připojení a stojany na kosmetické výrobky pro obchodní řetězce. V jedné z hal má být provoz na kompletaci dětských hřišť a sportovišť.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.
Policie ČR

Policie dál prověřuje oslavu podnikatele Bendy v teplickém hotelu

Policie dál prověřuje, do jaké míry byla v teplickém hotelu při narozeninové oslavě kdysi vlivného politika ČSSD Petra Bendy porušena vládní opatření proti koronaviru. Lednové oslavy se mimo jiné účastnil tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého kvůli tomu policejní prezident Jan Švejdar odvolal z funkce. Jedním z účastníků byl i bývalý premiér Jiří Paroubek. Policie předala některé spisy příslušným správním orgánům k dalšímu vyšetřování. V tiskové zprávě to uvedla regionální policejní mluvčí Jana Slámová.

Více souvisejících

Petr Benda Ústecký kraj EIA ČSSD

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 42 minutami

před 42 minutami

před 44 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy