Sněmovna asi schválí možnost rezervace registračních značek

Motoristé a dopravní firmy si patrně budou moci rezervovat předem registrační značky na auta. Především firmy si tak budou moci vyřizovat potřebná povolení ještě předtím, než úřad vozidlo zapíše do registru.

Žádosti o zápis do registru vozidel navíc bude možné podávat elektronicky. Předpokládá to novela o podmínkách provozu, kterou Sněmovna podle dnešního doporučení hospodářského výboru zřejmě schválí. Plénum by mohlo hlasovat o podobě předlohy na červencové schůzi.

Registrační značku bude možné zarezervovat na jeden měsíc. "Obecní úřad obce s rozšířenou působností sdělí žadateli registrační značku, která bude konkrétnímu vozidlu přidělena, požádá-li v uvedené lhůtě o jeho zápis do registru silničních vozidel," stojí ve zdůvodnění.

Zákon by měl podle doporučení hospodářského výboru nově stanovit, že technické prohlídky historických vozidel budou mít nově na starosti stanice technické kontroly. Nebude postačovat jejich testování subjektem pověřeným Mezinárodní federací historických vozidel. Lhůta mezi prověrkami by se na druhou stranou prodloužila z nynějších dvou na pět let. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová tak podle stanoviska výboru neuspěla s návrhy, aby povinnost platila jen pro vozidla vyrobená od roku 1973, nebo případně od roku 1985.

Sněmovna by naopak měla kývnout na úpravu Jiřího Maška (ANO), podle níž by muzea automoto veteránů se sbírkou registrovanou u ministerstva kultury mohla za stanovených podmínek provozovat historickou techniku formou manipulačních jízd po silnicích. Výbor podpořil také obdobný pozměňovací návrh Michala Ratiborského (ANO) o manipulačních jízdách zejména autobusů a nákladních vozidel, která byla vyřazena z provozu.

Bez stanoviska výboru budou poslanci hlasovat hned o několika poslaneckých návrzích na úpravu podmínek pro získání oprávnění k provozování stanic technické kontroly, aby jich mohlo fungovat víc. Prakticky to znamená, že na plénu se pro schválení těchto návrhů neměl najít dostatečný počet hlasů.

Zjednodušit by se měl podle vládní novely zápis změny vlastníka nebo provozovatele vozidla. Prodávající a kupující by mohli podávat společnou žádost, ale pomocí dvou oddělených podání. Při změně vlastníka staršího vozidla je nutné absolvovat evidenční kontrolu. Technici ve stanicích technické kontroly ověřují, zda skutečný stav auta odpovídá údajům v technickém průkazu. Jde hlavně o výrobní číslo, ale třeba i o počet míst k sezení nebo o barvu karoserie. Vláda původně navrhla prodloužit platnost výsledku evidenční kontroly z nynějších 30 dnů na dva roky. Sněmovna ji podle doporučení výboru asi prodlouží podle jednoho z návrhů Martina Kolovratníka (ANO) na jeden rok.

Související

SPZ

Konec značek podle krajů? Stát zvažuje vytvoření celorepublikových RZ aut

Ministerstvo dopravy se zabývá možností vytvoření tzv. celorepublikové státní poznávací značky, která by neměla teritoriální rozdělení podle krajů vydání. Stát by tak získal přes 104 milionů možných kombinací. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Nedostatek kombinací pro registrační značky vozidel tak v Česku nehrozí.

Více souvisejících

SPZ Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy