Sněmovna zatím ombudsmana nezvolila, postoupili Křeček a Schorm

Sněmovna dnes v prvním kole tajné volby nového ombudsmana nevybrala. Do druhého kola postoupili bývalý zástupce ombudsmana Stanislav Křeček a právník Vít Alexander Schorm. Poslancům to odpoledne oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník. Druhé kolo se uskuteční dnes v podvečer.

Někdejší poslanec ČSSD Křeček, kterého navrhl prezident Miloš Zeman, získal v prvním kole 66 hlasů. Vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Schorm obdržel 47 hlasů, advokáta Jana Matyse volilo 20 poslanců. Oba tyto právníky nominoval Senát. Ke zvolení bylo třeba 90 hlasů vzhledem k tomu, že prvního kola volby se zúčastnilo 179 poslanců.

Matys měl podle vyjádření představitelů senátorských frakcí získat hlasy z ODS, Schormovi vyjádřili předem podporu zástupci Pirátů či TOP 09. Ve druhém kole by mohl získat hlasy i z dalších opozičních frakcí. Poslanci nejpočetnějšího klubu ANO se podle jejich předsedy Jaroslava Faltýnka mohli rozhodnout podle vlastního uvážení.

ODS se před druhým kolem volby rozhodla podpořit Schorma. ČTK to řekl mluvčí strany Václav Smolka. Podle kuloárových informací ale zřejmě poslanci nástupce Anny Šabatové nezvolí.

Zeman původně na funkci navrhoval poslankyni ANO a vládní zmocněnkyni pro lidská práva Helenu Válkovou. Ta se ale nominace vzdala poté, co vyšlo najevo, že za předlistopadového režimu spolupracovala na jednom z odborných článků s někdejším komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Ten se podílel na politických procesech s Miladou Horákovou nebo Rudolfem Slánským.

Ta velmi vzácná chvíle, kdy s paní Janou Maláčovou do písmene souhlasím. https://t.co/IYm4FinbHE

— Markéta Adamová (@market_a) February 12, 2020

Případné zvolení Křečka jako nástupce končící ombudsmanky Anny Šabatové vyvolalo odmítavou reakci spolku Milion chvilek. Křeček podle nich v době normalizace chválil socialistickou revoluci a socialistické volby. V případě Křečkova zvolení je spolek připraven uspořádat demonstraci. Poslanci Václav Klaus (Trikolóra) a Pavel Plzák (ANO) nebo Jaroslav Foldyna to před volbou označovali za nepřiměřený nátlak na poslance.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman Poslanecká sněmovna Stanislav Křeček Vít Alexander Schorm

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy