Trh práce je podle Hanáka hlavním problémem, Babiš kritiku vlády odmítl

Trh práce neexistuje, končící vláda jej naprosto neřešila, selhala v podpoře přijímání zahraničních pracovníků, řekl dnes prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na sněmu svazu v Brně. V projevu kritizoval také podle něj nevhodný školský systém, který neodpovídá potřebám zaměstnavatelů, a prohlásil, že vědu a vývoj vláda podporovala jen na papíře.

Na jeho slova reagoval na sněmu premiér Andrej Babiš (ANO), který kritiku odmítl a uvedl, že jeho vláda udělala ve srovnání s předchozími kabinety nejvíc práce. K trhu práce uvedl, že během pandemie se zásluhou vlády podařilo udržet nízkou nezaměstnanost.

Sněm Svazu průmyslu a dopravy se dnes uskutečnil po roční pauze s Mezinárodním strojírenským veletrhem, loni se konal pouze on-line.

"Trh práce neexistuje, je to největší problém české ekonomiky. Nás nezajímá, kolik procent je nezaměstnanost, ale zajímá nás, kolik těch lidí reálně chce pracovat, nebo zda chtějí být na dávkách a zároveň v šedé ekonomice. Problém je, že tady 30.000 seniorů odejde do důchodu a nemá je kdo nahradit. A jediným řešením je jasná politika pro přijímání zahraničních pracovníků," prohlásil Hanák. Zatímco v Dánsku je podle něj možné zaměstnat cizince do měsíce, v České republice to celé trvá i devět měsíců.

Problematické je podle Hanáka i české školství, které podle něj "nikdo neřeší". Hanák míní, že jeho úroveň naprosto neodpovídá požadavkům firem ve 21. století. Plošnému zvýšení platů učitelů vytkl právě to, že bylo plošné. "Když jsem přišel s tím, že je zapotřebí motivační program pro mladé učitele, aby ve školství zůstávali, byl jsem nepochopen," řekl.

Zopakoval kritiku přístupu vlády k takzvanému kurzarbeitu i princip minimální mzdy, kterou označil za zlý nástroj. Přidal i výhrady k podobě státního rozpočtu. "Veřejné finance se propadly kvůli populistickým rozhodnutím. Přihazovalo se důchodcům, a přitom nejpostiženější byli ti, kdo nemohli podnikat, museli zavřít své podniky a byly to i firmy mimo oblast cestovního ruchu," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy. Babiš opáčil, že stát se zadlužil kvůli tomu, aby mohl během covidu pomoci těm, kteří podnikat nemohli a vynaložil 460 miliard korun. Premiér dodal, že Česko patří k nejméně zadluženým zemím v Evropě.

Hanák také řekl, že vláda nepředložila žádnou studii dopadu snižování emisí podle evropského Green Dealu na Českou republiku a její ekonomiku. Babiš k tomu uvedl, že on s Poláky na nedávné klimatické konferenci v Glasgow vybojoval možnost zvolit si v každé zemi vlastní energetický mix na cestě k nízkouhlíkové ekonomice.

V projevu, v němž Hanák komentoval práci končící vlády za poslední rok, naopak pochválil dokončenou modernizaci dálnice D1, investice do železnice i program Antivirus. Uvedl, že od slibované digitalizace státní správy čekal víc, ale ocenil zavedení bankovní identity.

Na závěr svého projevu připojil i komentář na adresu premiéra Andreje Babiše (ANO), který se sněmu účastnil. "Přežili jsme dvě okupace, přežili jsme finanční krizi, zvládáme i covidovou krizi. A přežili jsme i tvoji vládu, Andreji," zakončil Hanák.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda řadu podnětů vyslyšela, jiné opomněla, uvedl svaz průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) vítá cíl vlády v programovém prohlášení povznést Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa. Přestože kabinet Petra Fialy (ODS) mnoho podnětů svazu vyslyšel a do prohlášení zahrnul, jiné opomněl. Prohlášení má i problematické části, například ohrožení modernizačního fondu určeného k transformaci energetiky a průmyslu.

Více souvisejících

Jaroslav Hanák (Svaz průmyslu) Andrej Babiš práce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy