Vystrčil bude opět šéfem Senátu, podporu mu vyjádřil i nový společný klub ANO a ČSSD

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijímá s pokorou podporu svému znovuzvolení do čela horní komory, které mu vyjádřily kromě frakce ODS-TOP 09 také kluby Starostů a lidovců. Jeho nominaci hodlá respektovat i společný klub ANO a ČSSD. Za hlavní ovšem Vystrčil pokládá až dohody o povolebním uspořádání a vlastní hlasování, které je zatím plánováno na 11. listopadu. Řekl to dnes novinářům.

Vystrčil uvedl, že přislíbená podpora ho samozřejmě těší a vnímá ji s velkou pokorou. Rozhodující ale bude až vlastní hlasování a "to, na čem se domluvíme a třeba si i na to podáme ruku".

Volba předsedy a místopředsedů Senátu by se měla uskutečnit na první schůzi v novém funkčním období, která je zatím plánována na 11. listopadu. Důvodem odkladu je zákony daná měsíční lhůta pro případné zpochybnění výsledků voleb a jejich soudní projednání.

Návrh Starostů, aby místopředsedové Senátu byli pouze čtyři místo dosavadních pěti, označil Vystrčil za jednu z možností. Hlavní podle předsedy horní komory bude to, aby Senát jako celek fungoval co možná nejlépe.

Spojení ODS a TOP 09 v jednom klubu označil Vystrčil za jasný signál, že spolupráce od středu napravo je myšlena vážně. "Ještě před volbami do Poslanecké sněmovny podáváme jasný důkaz o tom, že ODS a TOP 09 hodlají spolupracovat," dodal Vystrčil.

Klub ODS-TOP 09 bude s 26 členy nejsilnější frakcí. Obsadí třetinu křesel v horní komoře díky posílení ve volbách, čtyřem senátorům z TOP 09 a novému senátorovi za Pelhřimovsko Jaroslavu Chalupskému (za Svobodné). Starostové po odchodu zástupců TOP 09 by měli mít v klubu 24 senátorů. Třetí nejsilnější frakcí je klub KDU-ČSL s 12 členy.

Klub ANO po příchodu tří zbývajících senátorů ČSSD bude devítičlenný. Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 bude mít osm členů. Mimo frakce zůstávají senátoři Pavel Fischer (nezávislý a Jaroslav Doubrava (za Severočechy).

Trojice senátorů ČSSD, která nebude moci mít kvůli propadu sociální demokracie v letošních volbách do horní komory vlastní klub, se rozhodla vstoupit do frakce ANO. Místo Zdeňky Hamousové (za ANO), která neobhájila mandát mandát v Senátu, frakci povede dosavadní místopředseda Jaroslav Větrovský.

Větrovský na dnešní tiskové konferenci uvedl, že jeho frakce bude při vyjednáváních, která zatím nebyla zahájena, usilovat o vedení jednoho z výborů.

Volbu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), která je jasná z vyjádření tří nejsilnějších klubů horní komory, bude podle Větrovského klub ANO respektovat.

Sociální demokracie v letošních volbách neobhájila ani jeden mandát z deseti. Senátory za ČSSD budou pro příští volební období dosavadní předseda klubu sociálních demokratů Petr Vícha spolu s Jaromírem Strnadem a Janem Žaloudíkem. ANO dokázalo znovu získat jen jeden ze dvou mandátů a místo sedmi bude mít ve společné frakci šest členů.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR ODS Hnutí ANO ČSSD

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 54 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy