Zeman půjde na jednání vlády a Sněmovny o rozpočtu na rok 2021

Prezident Miloš Zeman opět plánuje účast na jednání vlády a Poslanecké sněmovny při projednávání rozpočtu na příští rok. Státní rozpočet bude chtít také projednat se svým expertním týmem za účasti premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). ČTK to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

O rozpočtu měl dnes na Pražském hradě Zeman mluvit také s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáček (ČSSD) při jejich pravidelném setkání.

Politici v těchto dnech řeší otázku rozpočtového schodku na tento rok. Vláda ho chce kvůli dopadům koronavirové krize zvýšit na 500 miliard korun. Zeman již o vládním plánu jednal s premiérem Babišem i ministryní Schillerovou. Slíbil jim, že schodek je připraven podepsat, pokud půjdou peníze především na investice. Rozpočtová jednání byla i jedním z témat pravidelné schůzky s Hamáčkem. K výsledkům jednání ale vicepremiér čekajícím novinářům nic neřekl.

Zeman tradičně chodí při jednání o rozpočtu na schůzi vlády i do Sněmovny. Na aktuální projednávání prohloubení schodku se ale nechystá. "Pan prezident se v tomto směru soustředí na návrh státního rozpočtu na příští rok," uvedl mluvčí. Na září je podle něj v plánu jednání expertního týmu prezidenta za účasti Babiše a Schillerové. "Pan prezident má také v plánu účast na jednání vlády a Poslanecké sněmovny," dodal Ovčáček.

Zeman dnes podepsal zákon, který vládě umožní pro přípravu a předložení návrhu státního rozpočtu na příští rok delší lhůty. Předloha, kterou vláda připravila kvůli ekonomickým dopadům pandemie, dovolí, že kabinet bude moci dostat návrh rozpočtu až do konce září a Sněmovna do konce října. Jde o měsíční posun proti běžnému harmonogramu. Sněmovna dostává rozpočet vždy do konce září. Totéž bude platit pro střednědobý výhled na léta 2022 a 2023. Ministryně financí již dříve řekla, že obdobně vláda postupovala po záplavách v roce 2002 u rozpočtu na rok 2003.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman státní rozpočet Poslanecká sněmovna Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 45 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy