SVSE kritizuje: Ceny elektřiny zůstávají v ČR oproti Evropě jedny z nejvyšších

Praha - Na svém mimořádném zasedání ve čtvrtek 25. července Vláda České republiky projednávala novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, tedy i výši poplatku na podporované zdroje (POZE), hrazeného spotřebiteli elektřiny od roku 2014.

Na základě minulých jednání se všemi rozhodujícími orgány státní správy – Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem financí a Energetickým regulačním úřadem, očekával průmysl razantní slevu z poplatku na POZE od července, resp. následně v září tohoto roku. Toto očekávání se nenaplnilo a v tomto roce bude poplatek na OZE definitivně celoročně 583 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny.Pro rok 2014 a další navrhuje Vláda ČR snížit poplatek na 495 Kč/MWh pro všechny odběratele. Oceňujeme tuto snahu o zlepšení životní úrovně občanů i podmínek pro podnikání, nicméně celkové ceny elektřiny pro průmysl v ČR zůstávají oproti ostatním zemím v Evropě nadále jedny z nejvyšších.Poplatek na POZE pro rok 2014 znamená oproti roku 2012 zdražení o 18 procent.Tento poplatek zásadním způsobem deformuje český trh s energiemi, stává se neudržitelným a představuje stále větší konkurenční nevýhodu výrazně exportně orientovaného českého průmyslu.Průmysl v Evropské unii má buď poplatky na zelenou energii snížené, nebo platí nízký roční paušál, případně je v dané zemi míra podpory obnovitelných zdrojů podstatně nižší. ČR je výjimkou – vysoce podporuje OZE, ale přitom nechrání svou průmyslovou základnu. V ČR je cena elektřiny pro průmyslové odběratele kvůli OZE jedna z nejvyšších v Evropě. Průmysl odvádí na podporu OZE v průměru 28 procent zisku před zdaněním.V energeticky náročných odvětvích je tento ukazatel mnohem horší: hutnictví 48%, chemie 53%, sklárny 59% a papírenství 60%. Toto jsou průměrné hodnoty, v řadě případů společnosti platí na OZE více, než jsou schopny vyprodukovat, takže se díky platbám na OZE dostávají do ekonomické ztráty.Podle oficiálních údajů (RES STUDY IFEC Europe) platí srovnatelné průmyslové podniky ve Francii 5 krát méně a v Německu dokonce 34 krát méně než v ČR, při velkých odběrech (1000 GWh/rok) pak ve Francii 31 krát méně.Z výše uvedených důvodů navrhovalo SVSE jako zástupce velkých průmyslových podniků nastavení maxima pro poplatky na úrovni 400 až 420 Kč/MWh, což dává alespoň do budoucna naději na vyrovnání energetických nákladů s evropskou konkurencí. Tato podmínka je nezbytná především pro průmyslové regiony, jakým je například Moravskoslezský kraj, kde může dojít vlivem neustálého umělého zvyšování nákladů průmyslu na výrobu k jeho kolapsu, s fatálním důsledkem na nezaměstnanost v regionu.

Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE) Energetika Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy