Hackeři napadli na začátku dubna ČEZ Distribuci

Společnost ČEZ Distribuce čelila v minulých dnech kybernetickému útoku. Hrozbu se podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže podařilo eliminovat. Píšou o tom dnešní Lidové noviny (LN). S poznatky z útoku, který byl vyhodnocen jako méně závažný, se ČEZ obrátil na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Ten o dva dny později vydal varování, aby strážci kritické infrastruktury státu byli na pozoru kvůli hrozbě kyberútoků.

"3. a 8. dubna byla zaznamenána podezřelá aktivita na perimetrových komunikačních prvcích společnosti ČEZ Distribuce. Podle zjištěných informací bylo cílem narušení dostupnosti těchto komunikačních prvků," potvrdil deníku mluvčí ČEZ. Podle něj byla tato aktivita díky instalovaným bezpečnostním opatřením bezprostředně odhalena a dostupnost komunikačních prvků a jejich služeb byla zachována v maximálním možném rozsahu, dodal.

Firma ČEZ Distribuce provozuje vedení v délce asi 164.000 kilometrů a má 3,7 milionu odběrných míst. Působí na území Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a částečně ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Mluvčí NÚKIB Radek Holý se k incidentu v ČEZ Distribuci podle listu nevyjádřil. Zmíněné varování jeho úřadu z minulého čtvrtka se týkalo především útoků na zdravotnická zařízení. Napadení hlásily koncem týdne fakultní nemocnice v Ostravě i Olomouci, nemocnice v Karlovarském a Pardubickém kraji i samotné ministerstvo zdravotnictví. Že v posledních dnech zaznamenalo několik kybernetických útoků na svou IT infrastrukturu a další systémy, které používá, oznámilo v pátek i Letiště Praha. Hackeři se pokoušeli získat především přístupové údaje do systémů. Všechny útoky byly zatím odraženy.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Hackeři

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy