Zákaz starších dieselů? Nařízení se nevyhne ani Berlínu, tisíce řidičů v potížích

Zákazům jízdy starších dieselových aut se zřejmě nevyhne ani německá metropole. Informuje o tom televizní a rozhlasová stanice RBB s odvoláním na plány berlínské radnice, podle nichž se uvažuje o zákazu jízdy v 21 ulicích nebo jejich částech od září příštího roku.

Německému hlavnímu městu se stejně jako více než šesti desítkám dalších obcí zatím nedaří dodržovat limity emisí oxidu dusičitého (NO2). Radní pro životní prostřední Regine Güntherová nyní podle RBB došla k tomu, že dodržení limitů bude možné jen za použití částečných zákazů jízdy, které by se mohly dotknout zhruba 218.000 berlínských majitelů aut.

Zákazy jízdy mají na vybraných úsecích platit pro naftové vozy splňující ekologické normy Euro 0 až Euro 5. Vyhnou se jim naopak auta ekologické normy Euro 6 a novější. Ze zákazů mají existovat i výjimky, které by se dotkly zhruba každého pátého z necelých 220 tisíc aut. Přesná pravidla pro ně zatím nejsou stanovena, mohly by ale platit třeba pro řemeslníky.

Německá metropole se novými plány zřejmě připravuje i na rozhodnutí zdejšího soudu, který by už příští týden mohl částečné zákazy jízdy nařídit. Podobný zákaz už platí v Hamburku a nevyhne se zřejmě ani dalším velkoměstům jako je Mnichov nebo Stuttgart. Počítat s ním od února příštího roku musí také řidiči ve Frankfurtu nad Mohanem.

I kvůli rostoucímu tlaku veřejnosti se v poslední době snaží situaci řešit politici. V noci na úterý se dohodli na tom, že část majitelů starších dieselových aut bude mít nárok na namontování novějších katalyzátorů, což by jim mělo umožnit vozy nadále všude používat.

Podle Spolkového úřadu pro životní prostředí zemře v Německu ročně asi 6000 lidí předčasně na nemoci srdce a krevního oběhu vyvolané NO2. Už v malých koncentracích může oxid dusičitý dlouhodobě vést k vážným následkům.

Související

Složený snímek bolidu z videozáznamu pořízeného videokamerou na stanici Frýdlant v Čechách.

Země se u Berlína srazila s planetkou 2024 BX1

Podíl astronomů z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR na vysvětlení tohoto vzácného případu je především v pozorování tohoto velmi výjimečného typu tělesa ještě před jeho srážkou, jehož podstata se ukázala ovšem až po jeho vlétnutí do atmosféry ze světla, které jsme zachytili našimi přístroji, a byla poté potvrzena nalezením meteoritů v oblasti, kterou jsme přesně určili.

Více souvisejících

Berlín zákaz dieselů Německo auto Ekonomika

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy