Soud EU zavařil Německu, vláda ruší smlouvy na mýtné pro osobní auta

Německo ruší kontrakty s podniky, které měly mít na starosti systém mýtného pro osobní automobily na německý dálnicích. Oznámil to dnes podle agentury Reuters mluvčí německého ministerstva dopravy. Německo chtělo mýtné spustit od října příštího roku, Soudní dvůr Evropské unie v úterý nicméně dospěl k závěru, že systém mýtného diskriminuje majitele motorových vozidel ze zahraničí, a je tak v rozporu s unijním právem.

Kontrakt na výběr mýtného pro osobní automobily loni v prosinci získalo konsorcium rakouské společnosti Kapsch TrafficCom a německého pořadatele koncertů a prodejce lístků CTS Eventim. Kontrakt v hodnotě dvou miliard eur (přes 51 miliard Kč) byl sjednán nejméně na 12 let s možností prodloužení až na 15 let.

Embarrassing blow for German GovernmentThe European Court of Justice ruled: No toll on German autobahn for EU citizens. After years of preparation the pet project of Bavaria‘s conservative CSU failed in Luxemburg. Austria won. #ECJ #toll pic.twitter.com/DbXUT4mRkF

— Bernd Thomas Riegert (@RiegertBernd) 18. června 2019

Kritikům od počátku vadilo, že dálniční poplatky v Německu měli fakticky hradit jen zahraniční řidiči. Rakousko napadlo plán Německa zavádět mýtné pro osobní auta v roce 2017. Vídeň poukazovala na diskriminaci, což v úterý unijní soud se sídlem v Lucemburku uznal. Německá vláda u soudu narazila se související daňovou úlevou pro německé řidiče.

Systém je podle unijního soudu "diskriminační, protože finanční zatížení, které z něj plyne, ponesou fakticky jen vlastníci a řidiči vozidel registrovaných v jiných členských státech". Německý ministr dopravy Andreas Scheuer již ve čtvrtek uvedl, že v současné podobě je zavádění mýtného v Německu "ze stolu". Bude se však podle něj zvažovat jiný plán.

Rakouská společnost Kapsch je od roku 2007 správcem mýtného systému na dálnicích v České republice, jeho smlouva ale na konci letošního roku končí. Vystřídat by jej mělo česko-slovenské konsorcium Czech Toll/SkyToll, které loni zvítězilo v mýtném tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz.

Související

Martin Kupka

Mýtné na dálnicích příští rok zdraží, oznámil Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve dnešním dílu pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi (ČT) oznámil, že od příštího března by se mýtné na českých dálnicích mohlo zvýšit o deset až 15 procent. Důvodem pro toto navýšení je možnost využití změny evropské směrnice, která umožňuje zahrnutí poplatků za emise do výše mýtného. 
Ilustrační fotografie.

Dopravci loni zaplatili za mýto v Česku téměř 15 miliard korun

Dopravci loni zaplatili v ČR za mýto 14,85 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. ČTK o tom informoval správce mýtného systému, společnost CzechToll. Celkové náklady na provoz a rozvoj systému podle firmy zůstaly pod miliardou korun, v poměru k výnosům tedy stejně jako v roce 2021 nepřekročily hranici sedmi procent.

Více souvisejících

Mýtné Německo Soudní dvůr EU Dálnice

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy