Koronavirus zahýbal s nákupními zvyklostmi. Čeho Evropané kupují méně?

Z údajů společností IRI a BCG, které se zabývají průzkumem trhu, vyplývá, že v zemích jako je Itálie, Francie nebo Velká Británie lidé více šetří a nekupují drahé potraviny jako je šampaňské. Informoval o tom server Politico.

Podle serveru Politicose ukazuje, že lidé žijící v Itálii, Francii a Velké Británii drasticky zvýšili nákup potravin s dlouhodobou trvanlivostí a zanevřeli na určité gurmánské pochoutky. Krize způsobená koronavirem SARS-CoV-2 nejen ovlivňuje pracovní možnosti, ale také způsob, jakým lidé přemýšlejí o nákupu potravin napříč Evropou.

Společnosti IRI a BCG ukazují, že za první březnový týden ve všech třech zemích vzrostly tržby v oblasti papírenských výrobků, léků a hotových jídel. Tržby obecně rostou, ale některé druhy produktů zaznamenaly velké ztráty, například kosmetika.

Ve srovnání s údaji z roku 2019 se v době krize více kupují prostředky na úklid domu nebo doplňky stravy. V Itálii se nejvíce kupuje denaturovaný líh, jehož prodej vzrostl o 246,7 %. Ve Francii sází na parafarmaceutika, například teploměry, bylinné přípravky nebo doplňky stravy, u kterých se prodej navýšil o 124,7 %. Zatímco ve Velké Británii lidé nejvíce kupují prostředky na úklid domu, prodej je o 101,3 % větší než v roce 2019.

Pokud se podíváme na údaje podle kategorií, nejvíce papírenských výrobků kupují Britové a to o 78,2 %, Italové pouze o 19,9 % více než obvykle. Ve Francii vzrostly tržby za hotová jídla o 17 %, ale Italové jsou těsně za nimi s 16,3 %. Tržby z prodeje alkoholických nápojů vzrostly, kromě Francie, kdy během týdne od 2. do 8. března klesly tržby zhruba o 4 % v porovnání s loňským rokem.

Uvádí se, že důvod je snížení prodeje šampaňského. Italové nakoupili méně šampaňského zhruba o 53 % ve srovnání s minulým rokem, ale nakoupili více piva, asi o 14 %. Politici v Římě vyzývali na své občany, aby nakupovali tuzemské výrobky kvůli oživení tamní ekonomiky. To způsobilo, že prodej italských vín stoupl o 13 %, zahraničních klesl o 14 %.

Podle údajů IRI a BCG se ukazuje, že skupování zásob začalo 16.února v Itálii a 23.února ve Francii. To znamená, že lidé se snažili předzásobit ještě před vyhlášením ochranných opatření. Koncem týdne, kolem 8. března stoupl prodej těstovin a rýže ve Francii o více než 70 %.

Italové své zásoby obohatili nákupem luštěnin o 61 %, zatímco Britové hromadili konzervy a polévky. Největším překvapením bylo, že Italové a Francouzi zdvojnásobili své výdaje za mandarinky a drůbeží klobásy, zatímco prodej kosmetiky se v Itálii snížil o 4 % a ve Francii o 3,9 %.

Podle serveru Politico ministři zemědělství EU nezareagovali příliš rychle na vyvíjející se situaci a teprve minulý týden diskutovali o možnostech zásobování, které díky viru SARS-CoV-2 vytváří obrovský tlak na dodavatele.

„Poptávka po výrobcích s vyšší hodnotou, jako je víno, ryby, květiny, se výrazně oslabila. V případě květin je poptávka minimální. Naopak poptávka po trvanlivých výrobcích, jako je rýže, těstoviny, vejce, konzervy, ovoce a zelenina s dlouhou trvanlivostí, prudce vzrostla,“ uvedl dokument ze zasedání EU.

Související

Více souvisejících

Obchody nákupy Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy