Transakce za 35 miliard dolarů padla. Xerox odstoupil od plánu na převzetí HP

Americký výrobce tiskáren a kopírek Xerox upustil od snahy převzít za 35 miliard USD (875 miliard Kč) výrobce počítačů HP. Oznámení Xeroxu přichází poté, co firma na začátku března odložila schůzku s akcionáři HP, aby se zaměřila na zvládnutí pandemie onemocnění způsobeného koronavirem.

Rozhodnutí je vítězstvím pro společnost HP, která převzetí odmítala. Je také ranou pro investora Carla Icahna, který vlastní velké podíly v obou firmách a který usiloval o jejich sloučení.

"I když je tento krok zklamáním, upřednostňujeme zdraví, bezpečnost a pohodu našich zaměstnanců, zákazníků, partnerů a dalších akcionářů a naši širší odpověď na pandemii nad všemi dalšími úvahami," uvedl Xerox v prohlášení.

Firma podle agentury Reuters dodala, že sloučení obou firem by přineslo dlouhodobé finanční a strategické výhody a je možné, že svou snahu obnoví, až se podaří koronavirovou krizi zvládnout.

Xerox vyrábí především velké tiskárny a kopírky a většina jeho příjmů pochází z jejich pronájmu podnikům a z následné údržby. HP, který patří mezi největší producenty počítačů na světě, prodává zejména menší tiskárny a potřeby pro jejich provoz.

Obě firmy se nyní potýkají s negativními důsledky poklesu potřeby tištěných dokumentů a pracují na snižování nákladů. Fúze by mohla otevřít nové možnosti úspor.

Xerox poprvé předložil nabídku na převzetí HP v listopadu, když urovnal spor s firmou Fujifilm Holdings související s jejich společným podnikem a snahou o jejich spojení. HP však nabídku odmítal, považoval ji za podhodnocenou a zpochybnil také očekávané snížení nákladů ze spojení, které Xerox stanovil na dvě miliardy USD.

Související

Ilustrační foto

Společnosti HP klesl zisk, chce jednat s konkurenčním Xeroxem o fúzi

Americkému výrobci osobních počítačů HP klesl v období od listopadu do konce ledna zisk meziročně o 16 procent na 678 milionů dolarů (15,8 miliardy Kč), nižší byly i tržby. Firma to uvedla v pondělí po uzavření burz a dodala, že je připravena jednat o nabídce na převzetí od konkurenčního Xeroxu, kterou dosud odmítala jako příliš nízkou.

Více souvisejících

Xerox HP (HP Inc.) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy