Mezinárodní divadelní festival Pražské křižovatky připomene památku Václava Havla

Praha – „To Havel With Love“ je podtitulem mezinárodního divadelního festivalu Pražské křižovatky, který připomene památku Václava Havla a jeho nedožité osmdesáté narozeniny. Festival začíná již dnes odhalením výtvarné instalace akademického sochaře Kurta Gebauera na piazzetě Národního divadla. Pokračovat bude do neděle 9. října vystoupeními divadelních souborů z Kyjeva či Petrohradu.

Pražské křižovatky je nově vznikajícím festivalem, který chce připomenout osobnost Václava Havla u příležitosti jeho nedožitých osmdesátých narozenin. Připomenout chce jeho osobnost jako intelektuála, umělce i politika, jako zastánce lidských práv, ale i vizionáře a snílka.

Festival byl zahájen dnes odpoledne na piazzetě Národního divadla odhalením výtvarné instalace akademického sochaře Kurta Gebauera, který jejím prostřednictvím Václavu Havlovi skládá poctu. Ta má formu přes metr vysokého srdce odlitého do červeného laminátu, které budou obklopovat tzv. Klecosrdce. „Bude nám to připomínat, že sem tam někdo s velkým srdcem je nutný, jinak se svět stane jedním velkým vězením," vysvětluje Gebauer. Národní technické muzeum pro tuto událost zapůjčilo prezidentský mercedes, který bude k vidění na tomtéž místě.

Samotný divadelní program festivalu se bude skládat ze dvou částí. Až do pátku bude Nová scéna Národního divadla hostit zahraniční divadelní spolky z Ukrajiny a Běloruska, které ve svých zemích bojují za svobodu právě prostřednictvím své tvorby. Jmenovitě zde vystoupí Běloruské svobodné divadlo s představením Čas žen, divadlo DAKH se Sny o zapomenutých cestách, Teatro Di Capua a jejich představení Život za cara a poslední den festivalu Národní akademické dramatické divadlo Ivana Franka se svou Asanací.

O víkendu pak bude možné zhlédnout maraton inscenací Havlových her z celé republiky. K festivalu patří i doprovodný program, v rámci něhož se budou promítat archivní prezidentské novoroční projevy a fotografie Bohdana Holomíčka a Oldřicha Škáchy. Na Nové scéně se budou odehrávat i besedy se zajímavými hosty jako například s výjimečným hostem, loňskou nositelkou Nobelovy ceny za literaturu, disidentkou Světlanou Alexijevičovou.

Festival vznikl v rámci projektu Zóny konfliktu Unie evropských divadel. Záštitu nad festivalem poskytli předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr kultury Daniel Herman, primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová a Dagmar Havlová. Ti a mnozí další se k němu svým způsobem vyjádřili. „Jeho politické myšlení se na rozdíl od téměř všech ostatních politiků neopíralo o ideologickou doktrínu a potřebu moci pro její uplatnění, nýbrž o bytostnou potřebu jednotlivce žít autentický, smysluplný život, jehož součástí je i vědomí spoluzodpovědnosti za své okolí a za osudy jiných lidských bytostí," řekl mimo jiné ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Národní divadlo - Nová scéna Kurt Gebauer

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy