Mezinárodní divadelní festival Pražské křižovatky připomene památku Václava Havla

Praha – „To Havel With Love“ je podtitulem mezinárodního divadelního festivalu Pražské křižovatky, který připomene památku Václava Havla a jeho nedožité osmdesáté narozeniny. Festival začíná již dnes odhalením výtvarné instalace akademického sochaře Kurta Gebauera na piazzetě Národního divadla. Pokračovat bude do neděle 9. října vystoupeními divadelních souborů z Kyjeva či Petrohradu.

Pražské křižovatky je nově vznikajícím festivalem, který chce připomenout osobnost Václava Havla u příležitosti jeho nedožitých osmdesátých narozenin. Připomenout chce jeho osobnost jako intelektuála, umělce i politika, jako zastánce lidských práv, ale i vizionáře a snílka.

Festival byl zahájen dnes odpoledne na piazzetě Národního divadla odhalením výtvarné instalace akademického sochaře Kurta Gebauera, který jejím prostřednictvím Václavu Havlovi skládá poctu. Ta má formu přes metr vysokého srdce odlitého do červeného laminátu, které budou obklopovat tzv. Klecosrdce. „Bude nám to připomínat, že sem tam někdo s velkým srdcem je nutný, jinak se svět stane jedním velkým vězením," vysvětluje Gebauer. Národní technické muzeum pro tuto událost zapůjčilo prezidentský mercedes, který bude k vidění na tomtéž místě.

Samotný divadelní program festivalu se bude skládat ze dvou částí. Až do pátku bude Nová scéna Národního divadla hostit zahraniční divadelní spolky z Ukrajiny a Běloruska, které ve svých zemích bojují za svobodu právě prostřednictvím své tvorby. Jmenovitě zde vystoupí Běloruské svobodné divadlo s představením Čas žen, divadlo DAKH se Sny o zapomenutých cestách, Teatro Di Capua a jejich představení Život za cara a poslední den festivalu Národní akademické dramatické divadlo Ivana Franka se svou Asanací.

O víkendu pak bude možné zhlédnout maraton inscenací Havlových her z celé republiky. K festivalu patří i doprovodný program, v rámci něhož se budou promítat archivní prezidentské novoroční projevy a fotografie Bohdana Holomíčka a Oldřicha Škáchy. Na Nové scéně se budou odehrávat i besedy se zajímavými hosty jako například s výjimečným hostem, loňskou nositelkou Nobelovy ceny za literaturu, disidentkou Světlanou Alexijevičovou.

Festival vznikl v rámci projektu Zóny konfliktu Unie evropských divadel. Záštitu nad festivalem poskytli předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr kultury Daniel Herman, primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová a Dagmar Havlová. Ti a mnozí další se k němu svým způsobem vyjádřili. „Jeho politické myšlení se na rozdíl od téměř všech ostatních politiků neopíralo o ideologickou doktrínu a potřebu moci pro její uplatnění, nýbrž o bytostnou potřebu jednotlivce žít autentický, smysluplný život, jehož součástí je i vědomí spoluzodpovědnosti za své okolí a za osudy jiných lidských bytostí," řekl mimo jiné ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Národní divadlo - Nová scéna Kurt Gebauer

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy