Národní divadlo připravuje přes dvacet premiér pro příští sezónu

Praha – Národní divadlo zveřejnilo svůj dramaturgický plán na příští sezónu. 135. divadelní sezóna bude mít celkem dvacet jedna premiér a na repertoáru zůstane padesát šest inscenací.

Ještě než odtajníme plány Národního divadla na další sezónu, pojďme se společně poohlédnout za uplynulým rokem. Naše první divadelní scéna v loňském roce 2016 skončila se ziskem 15 288 tisíc Kč a zároveň splnila ukazatele rozpočtu roku 2016 stanovené MKČR. Podle ředitele divadla, Jana Buriana, byl loňský rok ve znamení pokračujících změn v řízení Národního divadla. Burianův pracovní tým dosáhl výrazných zlepšení v oblasti organizačního řízení, ekonomiky a financování.

Pokud se podíváme na loňský rok v číslech, dozvíme se, že celkový počet nabízených míst ve všech divadelních budovách činil 771 584 míst. Z toho se prodalo přes 600 tisíc vstupenek. Průměrná návštěvnost tedy činí 77,80 %. Celkem divadlo pořádalo 1 154 zrealizovaných akcí všech souborů, mezi které se řadí premiéry, reprízy, koncerty.

V sezóně 2017/2018 připravuje Balet Národního divadla tři významné premiéry pod vedením nového uměleckého šéfa Filipa Barankiewicze a jednu obnovenou premiéru úspěšné choreografie Youriho Vámose Louskáček – Vánoční příběh. První, říjnová, premiéra nese název Timeless a tvoří ji tři choreografie, které vybral Barankiewicz – Serenada George Balanchina, Svěcení jara Glena Tetleyho a zbrusu nový opus Emanuela Gata.

Další premiérou bude celovečerní titul Marná opatrnost Sira Fredericka Ashtona. Národní divadlo ji uvede v české premiéře v dubnu. Sezónu pak uzavře komponovaný večer s názvem Slovanský temperament, na němž se bude podílet první sólista baletu ND Ondřej Vinklát, polská choreografka Katarzyna Kozielská a ruský umělec Andrej Kajdanovskij.

Činohra Národního divadla chystá sedm premiér ve třech divadlech. V historické bude ND (která si v květnu 2018 připomene 150. výročí položení základního kamene) uvede režisér Štěpán Pácl Maryšu bratří Mrštíků. Ve Stavovském divadle uvidíme českou premiérou britské hry Moiry Buffini Vítejte v Thébách v režii Daniela Špinara. Zde nás čeká také Goethův Faust v provedení režiséra Jana Friče a rodinná vztahová hra Noční sezóna Rebeky Lenkiewiczové.

Nová scéna naváže první spolupráci s režisérem Braňo Holičkem, který zde uvede komedii Jsme v pohodě amerického autora Paula Rudnicka. Přímo pro Novou scénu také vytvoří hru režisér Jiří Adámek, půjde o aktuální společensko-politické drama s názvem Nová Atlantida. Třetí premiérou zde bude autorská hra Jana Friče a Milana Šotka Zbyhoň!.

Operní soubor láká na pestrost a rozmanitost svého repertoáru v nadcházející sezóně a chystá dokonce devět premiér, dvě koncertní provedení slavných žánrových titulů a sedm klasických koncertů. Pro milovníky romantických příběhu jsou určeny premiéry Verdiho Maškarního plesu, Massenetova Werthera, ale také nové zpracování Figarovy svatby Wofganga Amadea Mozarta a Verdiho Nabucca. K příležitosti významného roku 2018 vznikne nová Libuše, která bude inspirována výhradně předními českými scénografickými tradicemi. Vzniknou také inscenace oper Billy Budd Benjamina Brittena a Výlety páně Broučkovy Leoše Janáčka.

Operní soubor dá také prostor soudobé komorní tvorbě. V tomto směru nás čekají premiéry současných českých autorů – Sternenhocha Ivana Achera a Dona Hrabala Miloše Orsona Štědroně. Koncertních provedení se dočkají opery War Requiem Benjamina Brittena a Donna Diana Emila von Reznicka.

Program obohatí také série mimořádných projektů, včetně scénického uvedení opery Don Giovanni pod taktovkou Plácida Dominga ve Stavovském divadle. Opera bude rovněž pokračovat ve zvaní nejlepších hudebních interpretů, kteří budou v Národním divadle vystupovat jako hosté. Přestaví se například sólisté Pavel Černoch, Štefan Kocán, Edita Gruberová nebo Adam Plachetka.

Národní divadle se také plánuje dále věnovat práci s publikem a pokračovat s velkým množstvím různých doprovodných akcí, které pořádá již čtverou sezónu pod názvem ND+. Jsou to například dramaturgické úvody, diskuze po představeních či generálních zkouškách, neformální setkání s tvůrci ND, workshopy a mnoho dalších.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Jan Burian Stavovské divadlo Braňo Holiček Plácido Domingo Národní divadlo - Nová scéna

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy