Nová scéna představí hru australského dramatika v evropské premiéře

Praha – Nová scéna Národního divadla poprvé uvede australskou hru Finegana Kruckemeyera s názvem Na moři, zírám nahoru. Jedná se o evropskou premiéru a zároveň první představení mladého Australana českým divákům. V inscenaci v režii Štěpána Pácla v hlavních rolích uvidíme Magdalénu Borovou, Lucii Polišenskou nebo Jiřího Suchého z Tábora.

Finegan Kruckemeyer je australský dramatik, který oplývá nevyčerpatelnou fantazií. Drama Na moři, zírám nahoru vypráví o Angličanovi Noahovi, který žije v Bristolu, stará se o komunitní zahradu a truchlí pro svou italskou ženu, která zemřela při autonehodě. Další postavou je Australan Caleb, který trpí nočními můrami a živými sny, a dokonce kvůli jednomu takovému snu přijde o práci. Přestěhuje se proto do Anglie a setká se zde se snovou dívkou Sylvií.

Do panoptika postav se připlétá Emma, které se říká Řekyně, přestože pochází z Islandu. Emma je přesvědčená, že je prokletá, protože její bratři zemřeli za dramatických okolností na moři v okamžiku, kdy se dívali právě na ni. Emma chce ochránit milovaného otce a rozhodne se odjet na moře a už se nevrátit. Němka Elise každou noc jezdí autem se svým malým synem, protože jedině tak chlapec usne. Do osudu postav zasáhne Sylvie, která má schopnost objevovat se a zase zmizet.

„Kruckemeyerova hra má v sobě zvláštní kouzlo. Je v ní hodně z dětského světa a zároveň je to hra dospělá. Hra na pomezí skutečného příběhu a mýtu. Hra otevřená fantazii. Jsem nakonec až překvapený, co z našich nápadů vzniklo. Křehký, ale pevný tvar, pět skvělých hereckých výkonů, nevšední hudební pojetí a snová scénografie. Inscenace je plná pohybu, výkřiků, a přesto konečný zážitek vychází z ticha a klidu. Je to snové putování, ale nohama stojíte pořád na zemi,“ komentuje svou inscenaci režisér Štěpán Pácl.

„Volnost, s jakou autor nakládá s realitou, prostorem a časem, řada surreálných, magických okamžiků, dělá ze hry víc než jen popis života „tady a teď“. Díky jeho obraznosti se před námi odvíjí série příběhů, které by se nikdy nemohly stát, a přitom jakoby se dějí dnes a denně. Kdo by neznal strach ze smrti, z pojmenování věcí pravými jmény a taky lásku,“ dodává dramaturgyně Marta Ljubková v tiskové zprávě.

V inscenaci se představí Magdaléna Borová, Lucie Polišenská, Jiří Suchý z Tábora a hostující Lucie Štěpánková a Petr Vaněk.

Premiéry inscenace Na moři, zírám nahoru se konají 9. a 13. března 2017 na Nové scéně Národního divadla v Praze.

Související

Více souvisejících

Národní divadlo Národní divadlo - Nová scéna Štěpán Pácl (režisér) Divadla Praha

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 57 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy