Nespoutaně, divoce, s něhou. Národní divadlo Brno představuje plán na příští sezónu

Brno – Národní divadlo Brno představilo dramaturgický plán na příští sezónu. Čeká nás celkem devatenáct premiér všech tří souborů, mnoho dalších akcí mimo a především rozsáhlá rekonstrukce Janáčkova divadla.

Svobodné abonmá a rekonstrukce Janáčkova divadla

Národní divadlo Brno nabízí zcela nové předplatné, které v současné době používá pouze několik předních divadel v Evropě, a NdB je jediné divadlo v České republice, které tuto novinku spustilo. Jedná se o druh abonmá FlexiAbo, které umožňuje divákům naprostou svobodu ve výběru inscenací, termínů, posazení a množství představení i vstupenek. V příští divadelní sezóně, tedy 2017/2018, si diváci mohou vybírat ze sedmnácti abonentních řad, a získat tak stálé místo v hledišti, ušetřit až šedesát procent na vstupném a obdržet také pozvání na společenská setkání, lektorské úvody a podobné akce.

Nejzásadnější událostí, která Národní divadlo Brno v příští sezóně čeká, je rozsáhlá a dlouho plánovaná rekonstrukce Janáčkova divadla. Domovská scéna opery a baletu se na více než rok uzavře, což ale nepřeruší fungování souborů. Janáčkova opera chystá šest premiér, z nichž některé budou uvedeny v Mahenově divadle, jiné v Redutě a dokonce i na Brněnském výstavišti v pavilonu P. Čekají nás také tradiční koncerty a open-air představení na hradě Špilberk.

Světová premiéra, klasika i pohádka v opeře

První operní premiéra bude rovnou světová. Jedná se o autorskou operu Michala Nejtka a Jiřího Adámka, kterou napsali přímo pro Janáčkovu operu. Humorná opera s názvem Pravidla slušného chování v moderní společnosti poradí, jak projít životem od narození po smrt. Druhu premiérou sezóny bude Donizettiho Nápoj lásky, s nímž se v NdB poprvé představí režisérka Magdalena Švecová.   

Na výstavišti bude uvedena slavná Gounodova opera Faust a Markétka. Příběh o tom, jakou cenu má lidská duše, uvidíme v režii uměleckého šéfa Janáčkovy opery Jiřího Heřmana. Po více než padesáti letech se vrátí na repertoár slavná klasika Piková dáma Petra Iljiče Čajkovského. Ta bude uvedena v Mahenově divadle v režii samotného ředitele NdB Martina Glasera.

I děti si přijdou na své. Pro ně se totiž chystá pohádková opera Jiřího Temla Kocour v botách. Sezónu pak zavře režisérka Anna Petrželková, která se vůbec poprvé pustí do režie opery; a bude to Mozartova Cosi fan tutte. „Čeká nás náročná sezona, ale netradiční prostory opeře jistě přinesou neotřelé nápady a věřím, že nás naše publikum podpoří,“ uvedl umělecký šéf opery Jiří Heřman v tiskové zprávě.

Jiří Kylián a mladí choreografové

I soubor baletu bude muset čelit komplikacím spojeným s rekonstrukcí Janáčkova divadla. Čeká jej stěhování repertoáru do Mahenova divadla, ale i projekty v netradičních prostorách Biskupského dvora a Brněnského výstaviště.

Po úspěchu inscenace Petite Mort chystá Balet NdB další kreace choreografa Jiřího Kyliána – Falling Angels a Sarabande. Představí také dalšího choreografa světového věhlasu Nacha Duata, s nímž se umělecký šéf baletu Mário Radačovský přátelí od dob svého působení v Kyliánově Nederlands Dans Theater. „Jeho Gnawa je strhující podívanou podbarvenou hudebním projevem typickým pro severoafrickou oblast Maghrebu a přilehlého Středomo­ří,“ popisuje Radačovský. Choreografie premiérového titulu doplní Lukáš Timulák, jehož kreace Masculine / Feminine byla také součástí isncenace Petite Mort.

Druhou premiérou Baletu NdB bude titul Amadeus MozArt, který představí tvorbu mladých choreografů Caroliny Isach Cogollos, Dana Datcu a Uladzimira Ivanoua. Tvůrci se inspirují geniem loci Divadla Reduta, v níž bude výsledek i uveden.

Divadlo, doba a české století

Činoherní soubor chystá pestrou nabídku titulů, do nichž se zařadí irská variace na antickou Medeu s názvem U kočičí bažiny, dále francouzská komedie Kdo je pan Schmitt?, nebo Vančurovo Rozmarné léto, v němž se projeví nostalgie snění a krása češtiny. Z klasických dramat uvidíme Schillerovu historickou hru Marie Stuartovna. I současná dramatika bude zastoupena, a to díky hře německého dramatika Ferninanda von Schiracha Teror. Do Mahenova divadla poputuje i Homér se svojí Odysseou.

Podle uměleckého šéfa činohry Martina Františáka budou v Redutě explodovat témata o divadle a době. „Právě tam bychom se chtěli dotýkat požáru terorismu, ukázat na osobnost Věry Čáslavské v nové hře o této významné gymnastce Věra, a v rámci cyklu Spílání Brnu přivést jako první na brněnské jeviště vynikající hru velkého dramatika tohoto města Milana Uhdeho, Zázrak v Černém domě,“ říká Františák.

V jedinečném projektu V sadě hoří jara květ pak dá NdB prostor režijním vzorům a elitním tvůrcům, kteří vyjádří svůj pohled k celému století. Jak jsme informovali dříve, Národní divadlo Brno také čeká vyhlášení dramatické soutěže Audience českých her, kterou vypsalo k příležitosti roku české státnosti. Vítězný text bude na jevišti uveden v sezoně 2018/2019. Dalším mimořádným projektem je České snění, který obsadí Redutu hned na dvě sezóny. „Čeká vás v něm řada mezioborových průniků do české národní povahy, a mnoho inspirativních setkání s předními osobnostmi ze světa filmového dokumentu, filosofy, vědci ale i výtečnými improvizátory,“ vysvětluje Františák.

Nominace, ceny a festival

Tolik k příští sezóně v Národním divadle Brno. Pojďme se ale společně poohlédnout za loňským rokem; ten byl totiž pro NdB velmi úspěšný. Brněnská scéna se může pyšnit třemi hlavními a dvěma širšími nominacemi na Ceny Thálie 2016 a také třemi nominacemi na Ceny divadelní kritiky 2016.

Ceny Thálie letos nominovali Hanu Tomáš Briešťanskou za roli Štěpky v inscenaci Petrolejové lampy v kategorii Činohra ženy. V kategorii Balet ženy je nominovaná Ivona Jeličová za roli Ona v inscenaci Chvění a za Operu ženy má šanci na vítězství Pavla Vykopalová za roli Káti v Káti Kabanové. V širší nominaci je pak nominovaný Martin Siničák za roli Pavla v Petrolejových lampách a Marta Reichelová za roli Komorné v opeře Powder Her Face.

Ceny divadelní kritiky 2016 nominovali jako Nejlepší inscenaci roku 2016 operní dvojvečer Modrovousův hrad / Očekávání v režii Davida Radoka a v hudebním nastudování Marka Ivanoviće. Dále zde figuruje opět Briešťanská za svou Štěpku a nominaci si vysloužila Janáčkova opera NdB v kategorii Divadlo roku 2016.

Vedení Národního divadla Brno také zve na osmý ročník festivalu Divadelní svět Brno, který bude probíhat mezi 12. a 15. květnem. Vstupenky jsou již v prodeji a na webových stránkách festivalu je zveřejněn kompletní program. Další lákavou akcí je také vyhlášení Ceny DIVA 2016 a související galavečer, který bude letos ve znamení opery a v atmosféře her o Marii Bohuslava Martinů. Galavečer se koná 12. dubna v Janáčkově divadle, kde bude předáno celkem 23 cen na základě diváckého hlasování.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Mahenovo divadlo Janáčkovo divadlo v Brně Divadla Brno

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy